Kungen säljer Zlatan och Zolo!

Kungen på Stenhammar

Kungen säljer Zlatan. Ja, visst låter det underligt? Vår regent trivs i naturen. Hade han inte varit kung, står bonde högt upp på önskelistan. På Stenhammars gods utanför Flen är det dags att göra sig av med ett par trotjänare i hagen.

Lite tjurskalliga är de allt, Zlatan och Zolo, som inte längre får vara kvar på Stenhammar Gods. De båda, muskelösa herrarna i hagen ska säljas.

Anledningen till försäljningen är, enligt uppgift till Svensk Damtidning, att man löpande har tjurar till försäljning och att dessa två är kvar. Nu söker man med ljus och lykta efter lämpliga köpare. Än har varken avelstjurarna Zlatan eller Zolo gjort sitt jobb, nämligen att betäcka en ko. De är inte så gamla, dryga året bara.

Kungen och Carl Philip

Kungen och Carl Philip på Stenhammar.

Kungen har många gånger hälsat på dessa praktdjur, som har fin stamtavla. Angustjuren Zlatan av Stenhammar föddes 30 januari 2018 med Red Deep Cannyon som fader och Freya av Stenhammar som moder. Zolo av Stenhammar föddes 5 april 2018 med Viking av Bollerup som fader och Marbling av Stenhammar som moder.

Tjurkalv

Om inte Carl XVI Gustaf, 73, hade varit kung har han berättat att han hade velat bli bonde. Hans lantbrukarintresse får näring av stunderna han är på Stenhammars gods. Så fort kungen och drottning Silvia, 75, har en ledig helg tillbringar de den gärna på godset. Stenhammar ligger i hjärtat av Södermanland, strax utanför Flen, ett stenkast från järnvägen mellan Stockholm och Katrineholm.

Efter en donation blev svenska staten ägare till egendomen. Den arrenderas sedan 1965 av HM Kung Carl XVI Gustaf.

På egendomen bedrivs idag ett modernt jord- och skogsbruk. Stenhammar bedriver sedan 2005 en omfattande djurhållning med ekologiska dikor och avelstjurar av raserna Simmental och Angus. För det ändamålet byggdes ett modernt djurstall, och flera mil stängsel sattes upp runt betesmarker.

Fick kalvar i 60-års present

Kungen har inte bara fått elefanter i present. När vår Carl XVI Gustaf fyllde 60 år fick han kalvarna Desirée och Carl-Johan i gåva.

Tjur på Stenhammar

Från vänster på bilden ser vi prins Carl-Philip, Jacob Högfeldt, Jan Weijber, drottning Silvia samt Jonas Kullgren och en tjur! Även kungens tre Simmental-tjurar, Bacardi, Balder och Boris, är till salu.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: