Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen sätter stopp för Daniel – förbjuder prinsens vänskap

29 feb, 2024, 11:00 
Prins Daniel stoppas av kungen.
Annons
Här firar kungaparet – i prins Daniels hemtrakter!Brand logo
Här firar kungaparet – i prins Daniels hemtrakter!

Det var en dag som inte gick att beskriva på något annat sätt än sagolik. Här stod han i kyrkan den 19 juni 2010, den blivande sportprinsen från Ockelbo, och tittade in i kronprinsessan Victorias ögon och sa ”ja”.

Två bokstäver och ett ord som skulle komma att förändra hans liv för alltid. Daniel hade lämnat sitt efternamn Westling och tagit namnet prins Daniel – ett namn som han visste skulle komma med en del kungliga krav.

Man behöver inte vara en raketforskare för att räkna ut att det innebär ett enorm stort ansvar att bli en del av den svenska kungafamiljen, inte minst i rollen som make till Sveriges tronföljare.

Annons
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel har sedan dag ett tagit sin roll som prins på största allvar och stöttat kronprinsessan Victoria i vått och torrt.Shutterstock

Daniels liv förändrades helt

Fjorton år senare vet vi att det är ett ansvar som Daniel tagit på största allvar. Sedan dag ett har han använt sin roll för att vara ett fantastiskt stöd till Victoria och dessutom vara drivande i egna projekt för andra människors välbefinnande.

Däremot fick han lämna mycket av sitt gamla liv bakom sig. Bland annat kunde han inte längre arbeta som personlig tränare och egenföretagare, och behövde hela tiden tänka på hur han betedde sig i det kungliga rampljuset.

Annons

– Med prinsrollen följer att han alltid och hela tiden måste tänka på hur han ser ut, hur han är klädd, hur han talar till folk och svarar på frågor. Han måste komma ihåg att när som helst, precis var som helst är han sedd och påpassad och det finns alltid någon som kan rycka upp kameran, säger Herman Lindqvist till Svensk Dam.

Daniels vänskap stoppas av kungen

Som prins måste man även tänka på sitt umgänge. Hur mycket man än inte vill att det ska vara sant, finns det faktiskt människor som ser det som en statusgrej att komma nära en kunglighet och man måste vara på sin vakt.

Annons

– Han kan heller inte lita på alla människor, det kommer alltid finnas de som närmar sig för att de vill nästla sig in, komma nära prinsen, bli vän med honom, säger han och fortsätter:

– Han kan inte anmäla sig hur som helst till aktiviteter med andra människor bara för att han skulle vilja syssla med den saken eller hobbyn. Säpo måste först kolla allt. Han kan inte bli medlem i någon förening eller liknande utan att man först undersökt om det är lämpligt för en person ur kungliga familjen.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf sätter stop för prins Daniels vänskap.Pontus Lundahl/TT

Foto: TT

Annons