Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen sätter stopp för prins Daniels vänskap – får inte umgås

15 nov, 2023, 20:00 

Prins Daniel får inte umgås med vem han vill. Kungen har ett finger med i spelet.

Annons

Det var tretton år sedan som Daniel Westling från Ockelbo blev prins av Sverige. Ett uppdrag han tagit sig ann med bravur – han är Victorias ständige stöttepelare och engagerar sig i viktiga frågor på egen hand.

Men prinstiteln kommer också med sina nackdelar. Som att prinsen inte kan umgås med vem han vill.

Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!Brand logo
Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!

Prins Daniel om lojala kompisgänget

I helgen hade prins Daniel sin efterlängtade 50-års fest på slottet. På plats var givetvis etablerade kungavänner såsom Leonie Persson och Madeleines bästa vän Lussan, men också vänner och familj från Ockelbo.

Under sina 13 år som prins har Daniel verkligen sett till att hålla fast vid barndomsvänner, alla de som känt honom innan han gifte sig med Sveriges framtida drottning.

Prins Daniel på skolfoto i nionde klass
Daniels skolfoto från Ockelbo – visst är han lik Oscar?

De här personerna gör inget stort nummer av att Daniel är prins, och är riktigt lojala. I den intervju prins Daniel gjorde med Carina Bergfeldt i SVT innan sin födelsedag berättade han mer:

Annons

– Jag fyller ju 50 och i det här gänget har jag känt de flesta sedan jag var fem-sex år. Vi har på något sätt varit vittnen till varandras liv och vi har funnits där i med- och motgång. Vi känner eller har känt varandras föräldrar. Det är viktiga relationer.

Med åren har också kronprinsessans vänner blivit tajta med Daniel – och här hittar man några av Sveriges absolut mäktigaste.

Därför får inte prins Daniel bli vän med vem som helst

För de kungliga är just barndomsvänner extra viktiga. För tyvärr kan man inte förlita sig på vem som helst när man tillhör kungafamiljen – en uppoffring man får göra när man tar emot prins- eller prinsesstiteln från kungen. Precis som Daniel gjort.

Historiken och Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist berättar mer, och varför det inte är lämpligt för Daniel att umgås med vem som helst längre:

Annons

– Han kan heller inte lita på alla människor, det kommer alltid finnas de som närmar sig för att de vill nästla sig in, komma nära prinsen, bli vän med honom, säger han och fortsätter:

– Han kan inte anmäla sig hur som helst till aktiviteter med andra människor bara för att han skulle vilja syssla med den saken eller hobbyn. Säpo måste först kolla allt. Han kan inte bli medlem i någon förening eller liknande utan att man först undersökt om det är lämpligt för en person ur kungliga familjen.

Foto: TT

Annons