Kungen stoppar prins Daniel från att följa med – beteendet väcker reaktioner

04 maj, 2023, 15:05 
Kungen och prins Daniel
Kungen har fattat sitt beslut: prins Daniel får inte följa med. Och beteendet väcker reaktioner.
Annons

Svensk Dam var först med berätta att det blir kungen och kronprinsessan Victoria som representerar svenska kronan under när kung Charles kröns i Westminster Abbey lördagen den 6 maj.

– Hans Majestät Konungen har tagit beslut om att det är statschefen och tronföljaren som ska representera Sverige vid kröningsceremonin, sa biträdande informationschefen Johan Tegel till oss.

– Samma beslut togs vid de japanska trontillträdesceremonierna 2019, då kungen och kronprinsessan var på plats i Tokyo.

Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”
Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”

Kungens beslut: Stänger ute prins Daniel

Här står Sverige ut jämfört med de andra nordiska monarkierna. Norge skickar kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit till kröningen i London. Danska drottning Margrethe har beslutat att kronprins Frederik och kronprinsessan Mary blir hennes ställföreträdare.

Annons

Enligt den logiken borde kronprinsessan få sällskap av sin make, prins Daniel, till England. Men kungen låter inte sin svärson resa. I stället åker han själv och närvarar vid det kungliga årets absoluta höjdpunkt.

Det här är något som får Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall att reagera.

– Det är anmärkningsvärt. Det har ju en viktig symbolisk laddning, att det är efterföljarna som får åka och se när en annan arvtagare, kung Charles, till slut få beträda tronen. Men kungen väljer alltså att ta den platsen själv, så att Victoria inte får åka med mannen som kommer att vara hennes evige följeslagare och viktigaste bollplank när hon själv blir drottning. Han agerar något slags bromskloss där, säger Johan T.

"En markering"

Så här beskrev kungaexperten Herman Lindqvist beslutsgången när kungen fattade samma beslut inför de japanska trontillträdesceremonierna 2019.

– Det är en sorts markering: kronprinsessan kliver fram ett steg, inför ett framtida tronskifte, sa Herman då.

Annons

– Vi kommer att få se henne ta över fler och fler arbetsuppgifter framöver. Samma tecken ser vi ju i Danmark, där drottning Margrethe har givit kronprins Frederik större ansvar vartefter. Men detta innebär inte att kungen kommer att lämna sin post i förtid. Han kommer att sitta kvar, precis som alla andra Bernadotte-regenter.

Annons