Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen sätter stopp för svärdottern Sofia – efter alla år i familjen

29 feb, 2024, 05:00 
Kung Carl Gustaf och prinsessan Sofia
Kungen har tagit ett tydligt beslut för svärdottern Sofia. Här sätter han stopp för prinsessan.
Annons
Agneta Sjödins avslöjande om festen med Sofia och Carl PhilipBrand logo
Agneta Sjödins avslöjande om festen med Sofia och Carl Philip

Sofia Hellqvist var en helt vanlig tjej från Älvdalen. Sedan träffade hon en prins, och resten är - som man säger - historia.

Ja, i dag är hon en hårt arbetande och uppskattad medlem av kungafamiljen. Och också mamma till tre prinsar i åldrarna 2 till 7.

Två roller som prinsessan balanserar så bra. Och det är också här kungen tagit ett tydligt beslut för sin svärdotter.

Kungens tydliga beslut för Sofia

Alla uppdrag som publiceras i den kungliga kalendern sker i kungens tjänst, och på det sättet är kungafamiljen en förlängning av kungen själv.

Ja, han kan förstås inte göra allt själv så familjen delar solidariskt upp plikten mellan sig. I fjol var det dock kungen som hade flest jobb i kalendern, tätt följt av Victoria, enligt sajten Ufonomore:s kartläggning.

Annons

Prinsessan Sofia hade näst minst jobb i kalendern med sina 50 uppdrag, den enda som hade färre var Madeleine med 13 uppdrag i det kungliga dokumentet.

Så här har kungen tagit ett tydligt beslut. Sofia, som är trebarnsmamma till fortfarande rätt små barn, och Madeleine som bor 800 mil bort i Florida, får dra ett lättare lass.

Det har även hovet varit inne på när de redovisat för Svensk Damtidning hur Sofia jobbar. Som Margareta Thorgren tidigare sagt:

– Det vi lägger ut i kalendern är inte allt som Sofia gör utan hon jobbar hela tiden med sin stiftelse och andra projekt i kombination med att hon tar hand om sina små barn.

– Men det är inget som läggs ut i den officiella kalendern utan det är ett pågående arbete.

Prinsessan Sofia i Slottskyrkan med prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prins Daniel
I helgen hade Sofia ett uppdrag i kalendern, hon närvarade vid fredsbönen för Ukraina i Slottskyrkan.Caisa Rasmussen/TT

Carl Philip till Norge utan Sofia

Så Sofia jobbar alltså hårt samtidigt som hon balanserar småbarnslivet. Men just kungen låter henne ta mindre uppdrag i hans tjänst, enligt kalendern.

I skrivande stund har Sofia inget uppdrag listat i dokumentet men ibland dyker det upp med kort varsel, så det behöver inte innebära att det dröjer allt för lång tid innan prinsessan är ute på fältet igen.

Maken prins Carl Philip har däremot ett uppdrag den 20:e mars. Då ska han till vårt grannland Norge, närmare bestämt Trondheim, där han ska närvara vid den prestigefyllda matlagningstävling Bocuse d'Or. Men alltså tillsynes utan sin fru Sofia.

Foto: TTAnnons