Kungen tillbaka i Bangkok – efter kritiserade lyxkarantänen

Kung Vajiralongkorn av Thailand är tillbaka på hemmaplan.

Kung Maha Vajiralongkorn av Thailand är tillbaka i Bangkok efter rapporter om en kontroversiell vistelse i Tyskland.Kungen isolerade sig på ett lyxhotell i Bayern tillsammans med 20 kvinnor, men flög tillbaka hem för en snabbvisit.

Kung Maha Vajiralongkorn av Thailand är van att göra som han vill – och cornavirusets spridning har knappast ändrat på den saken.

Kungen orsakade ramaskri bland kritiker då han valde att isolera sig på ett jättelikt lyxhotell i Bayern i Tyskland tillsammans med ett “harem” av 20 kvinnor, i stället för att tillbringa isoleringen hemma i Thailand där nödläge utlysts.

Det är förbjudet att kritisera kungen i Thailand. Men thailändare i exil höjde sina röster och hashtaggen “Varför behöver vi en kung?” trendade efter att tyska tidningen Bild avslöjat lyxkarantänen.

Kanske var det därför kungen kände att det var värt smittorisken att flyga hem till Thailand igen – för en blixtvisit och firande av en helgdag som hyllar kungens egen familj, Chakridynastin.

Thailands kung är på tillfällig visit i hemlandet.

Thailands kung är på tillfällig visit i hemlandet.

Vill tillbaka till Tyskland

Kungen lät sig fångas på bild i Bangkok där han knäböjde inför ett monument tillägnad förfadern Rama I, 1700-talskungen som grundade Chakridynastin. Vajiralongkorn är kung nummer 10 i ordningen.

Men enligt tidningen Bild har Vajiralongkorn inte för avsikt att stanna länge i hemlandet. Han vill tillbaka till lyxhotellet i Tyskland, och har beordrat ett plan som ska lyfta redan på tisdag.

Kungens hustru Suthida har tillbringat de senaste veckorna på ett annat lyxhotell, i Schweiz, och följde med kungen hem till Thailand.