Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen tog emot speciell födelsedagspresent

29 apr, 2017, 09:00 
Margareta
Försenad med fin present!
Annons

Kungen har fått sin försenade 70-årspresent – lagom till 71-årsdagen.

Bakom gåvan står greveparet Gustaf och Elisabeth Douglas som gett kungen en egen stipendietävling för unga tecknare. Och det är meningen att tävlingen ska bli ett återkommande event varje år.

Tio bidrag har gått till tävlingens allra första final och det var en entusiastisk kung som minglade runt och pratade med de unga konstnärerna när utställningen ”Den tänkande handen” invigdes på Stockholms slott. Den visas i Gustaf III:s Antikmuseum, slottets vackra skulpturgalleri där kronprinsessan Victoria och prins Daniel för övrigt tog sitt bröllopsfoto för snart sju år sedan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kungen passade också på att lyfta fram Gustaf VI Adolfs engagemang för unga svenska konstnärer.

– Min farfar hade ett genuint och levande konstintresse. Kanske hade han inspirerats av sin farbror, prins Eugen, sa han under sitt tal.

Just detta första år sitter prins Carl Philip med i juryn och de tre vinnande bidragen utses på nationaldagen den 6 juni.

Om kungen tecknar själv? Det vi faktiskt inte, men återväxten i familjen är god – titta bara på prins Oscar och prinsessan Estelle som ritar hej vilt på bilden här!

Av Helena Wiklund

Foto Stella pictures, Kungahuset.se

Annons