Kungen träffar kulturministern Amanda Lind – efter krismötet på Dramaten

kungen amanda lind josefin nilsson dramaten

Kulturminister Amanda Lind har kallat till ett extrainsatt möte med Dramaten. Under dagen ska hon även träffa kungen.

Idag träffar kungen statsrådet Amanda Lind. Under dagen har kulturministern även ett extrainsatt möte med Dramaten, efter de senaste dagarnas protester mot en av ensemblens skådespelare. Vi ringer upp hovets informationschef Margareta Thorgren för att höra om kungen är informerad om dokumentären om Josefin Nilsson, som väckt starka reaktioner under helgen.

– Kungen följer med i nyhetsflödet och har koll på aktuella händelser, säger Margareta Thorgren.

Kulturministern Amanda Lind har reagerat

Det var under måndagen som Amanda Lind berättade att hon kallat Dramaten till ett extrainsatt möte.

”I morgon kommer jag att träffa Dramaten och framöver även våra andra nationalscener. Jag kommer att fortsätta följa vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp. Jag kommer fortsätta kräva att nationalscenerna synliggör sitt arbete mot sexuella trakasserier”, skriver ministern i ett inlägg på Instagram.

Träffar kungen

Kommer kungen och kulturministern tala om dokumentären och Dramaten under mötet?

– Det är ju ett förtroendesamtal så vi kan inte gå in på exakt vad de kommer att tala om. Men dagsaktuella händelser är ju alltid på agendan.

I fredags hade SVT-dokumentären “Älska mig för den jag är” premiär. Dokumentären handlar om den framlidna sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson som fick sitt liv förstört till följd av misshandel. Hon avled för tre år sedan och i fredags skulle hon ha fyllt 50 år.

Mannen, som var Josefins pojkvän och som både utsatte henne för fysisk och psykisk misshandel, är idag verksam på Dramaten. På lördagen anordnades därför en stor ljusmanifestation i artistens minne. Hundratals personer samlades utanför Elverket (Dramatens separata lokaler), på Östermalm i Stockholm, för att hedra Josefin Nilsson och för att protestera mot mäns våld mot kvinnor.

Läs mer

Kungens ord om flygolyckan där fyra svenskar omkom

Därför bär bara några familjemedlemmar kungens porträtt på bröstet

Kungen om barnidrott – BRIS slår tillbaka

Foto: TT