Nya uppgifter: Därför trotsade kungen Madeleines vilja

Prinsessan Madeleine med sin pappa kungen.

Hela kungafamiljen visar upp en mycket enad front. Men hur har kungens hovrevolution tagits emot – egentligen? Var prinsessan Madeleine i hemlighet emot?

Det är nya tider i kungafamiljen och riksmarskalk Fredrik Wersäll var mycket rakt på sak när han framförde kungens motiv till varför han tagit ifrån fem av sina barnbarn deras Kungliga Höghet-titlar.

– Syftet med kungens beslut är att tydliggöra statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i Den Kungl. Familjen som ska förväntas ha offentliga åtaganden på Kungens uppdrag.

Kungen och kronprinsessan Victoria.

Sveriges statschef och Sveriges tronföljare, kronprinsessan Victoria.

Redan samma dag visade samtliga berörda upp en mycket enad front – men hur togs den här hovrevolutionen emot, egentligen?

Kanske ändå en lite besk karamell att svälja för den som med självklarhet har vuxit upp med kunglig status? Nu drabbas ju inte prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och prinsessan Sofia personligen, i alla fall inte än, även om det sannolikt kommer att bli så att de fasas ut från kungafamiljen på sikt. Men deras barn blir ju hyfsat vanliga personer som helt och hållet kommer att få försörja sig själva.

Så tycker prinsessan Madeleine om kungens beslut

Tidningen Expressen påstår sig också ha uppgifter om att prinsessan Madeleine ska ha varit emot beslutet. Hon ska ha enligt samma uppgifter ha velat behålla den kungliga tillhörigheten för sina tre barn, prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, och prinsessan Adrienne, ett och ett halvt.

Mot detta står dock familjens eget, mycket tydliga uttalande, som offentliggjordes bara några timmar efter att kungen slutgiltigt signerade de avgörande dokumenten på förmiddagen den 7 oktober.

Där är det snarare en lättad Madeleine som träder fram:

– Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset.

Prinsessan Madeleine med sina barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

En glad och harmonisk Madeleine med sina barn prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, och prinsessan Adrienne, 1.

– Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.

Så frågan är: Stämmer det verkligen att prinsessan Madeleine skulle vara missnöjd med att hennes barn mister sin formella koppling till Kungahuset? Familjen verkar ju trivas bra med att leva anonymt familjeliv i Miami. Och deras vägval är ju glasklart – bort från det kungliga strålkastarljuset och mot ett mer anonymt liv.

Prinsessan Madeleine och prins Nicolas målar med konstnären Romero Britto.

En vanlig mammadag i prinsessan Madeleines Floridaliv: Madeleine och Nicolas målar tillsammans med konstnären Romero Britto. Bilden har hon själv lagt ut på Instagram.

Foto: TT, Instagram.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: