Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungen, Victoria och Sofia: Hovet om tunga orden i dag

17 dec, 2020, 20:16 
Kungen Kronprinsessan Victoria Året med kungfamiljen 2020 SVT pandemin
I dag har kungafamiljen skapat rubriker – och mest har det pratats om kungen. Här förklarar hovet: Så menade han egentligen.
Annons
Prinsessan Sofia avslöjar detaljerna om jobbet på Sophiahemmet!Brand logo
Prinsessan Sofia avslöjar detaljerna om jobbet på Sophiahemmet!

I dag har kungen varit rubrikernas man, och hans skarpa och ärliga ord om Sveriges coronastrategi har väckt uppmärksamhet även internationellt:

– Jag anser att vi har misslyckats, det är ett stort antal som har avlidit och det är ju fruktansvärt och någonting som vi alla lider med, detta att vi inte har kunnat hjälpa dem. Det är helt enkelt fruktansvärt tråkigt, sa kungen och visade med en gest mot bröstet hur starkt han känner med alla drabbade.

– Man tänker på alla familjemedlemmar som inte har kunnat ta farväl av sina avlidna, det tror jag är en väldigt tung och traumatisk upplevelse, detta att inte kunna ta ett varmt avsked.

Det är i SVT:s Året med kungafamiljen 2020 – som sänds nu på måndag – som kungen gör sina uttalanden – och han berättar också om sin egen oro för att bli smittad:

– Den sista tiden tycker jag att det känns mer påtagligt, det har krupit närmare och närmare helt enkelt.

Annons

Kronprinsessan Victoria medverkar förstås också i programmet, och hon väljer bland annat att hylla vårdpersonalen:

– I denna svåra tid är ni många som kliver fram, med hjärta och omtanke. Jag tänker på alla inom vården och omsorgen, och på alla er som på olika sätt bidrar till att vi tar oss igenom krisen. Jag vill tacka var och en av er. Låt oss ta hand om varandra, vi är i det här tillsammans och vi ska ta oss igenom det här tillsammans.

Kronprinsessan Victoria Årets med kungafamiljen 2020 SVT Haga slott
Ett allvarligt samtal hemma i soffan på Haga.

I Året med kungafamiljen får vi också följa en av alla dem som bidrar just i vården, om än inte med coronapatienter: Kungens svärdotter, och kronprinsessans svägerska prinsessan Sofia, 36. Hon har sedan i våras volontärarbetat som vårdbiträde på privatsjukhuset Sophiahemmet i Stockholm, och i programmet får vi följa hennes arbete på avdelning 3.

Prinsessan Sofia Sophiahemmet volontär pandemin Året med kungafamiljen 2020 SVT
Prinsessan Sofia i sjukhusköket.

– Jag är här på deltid och jobbar två dagar i veckan. Och jag kan väl säga att det var ett självklart val, jag kände precis som så väldigt många andra att jag ville dra mitt strå till stacken och bidra på det sätt jag kunde. Så när den här möjligheten fanns kändes det ganska givet att ta den, säger hon i programmet.

Annons

– Jag har varit på flera olika avdelningar, lite beroende på var behovet har funnits, och jag hjälper till med att fixa frukost, lunch, fika och middag. Förbereder mat, städar rummen, bäddar till nästa patient och sådana saker. Och så har det varit lättare omvårdnadsuppgifter.

Prinsessan Sofia Sophiahemmet volontär pandemin 2020 Året med kungafamiljen SVT
Sophiahemmet hösten 2020: Prinsessan Sofia serverar dagens lunch på avdelning 3.

– Det har varit ett omtumlande år, inte bara för mig utan för oss alla. Det tror jag vi alla tar med oss och det jobbigaste har nog varit ovissheten, speciellt för alla oss som har äldre släktingar som blir ganska ensamma.

Hovet: Så menade kungen om Sverige under pandemin

I samband med den stora uppmärksamheten som kungen väckte med sina ord är det många som har uppfattat det som om han kritiserade regeringens arbete. Men så ska det inte uppfattas säger hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Nej, det är allmänt menat, att det är ett misslyckande att så många har dött.

Kungen Året med kungafamiljen 2020 SVT om coronastrategin
Kungens skarpa ord: Så menade han egentligen.

Och om prinsessan Sofia säger Margareta Thorgren:

– Prinsessan Sofia kommer att fortsätta arbeta på Sophiahemmet så långt hon kan in i graviditeten.

Året med kungafamiljen 2020 sänds i SVT1 och SVT Play måndag 21 december kl 20.00.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT.

Annons