Kungens affärsöverenskommelse med E-Type – efter krisen

Kungens affärsöverenskommelse med E-Type – efter krisen

Kungens beslut kom i en tid av kris för artisten E-Type.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 46?
Slå på ljud

Artisten E-Type, eller Martin Eriksson som han heter egentligen, har en lång karriär inom nöjesbranschen bakom sig, men det har inte varit en spikrak väg mot framgång. I podcasten Hundåren med Thomas Andersson Wij berättar han om de motgångar som hjälpte till att forma honom till den person han är idag.

Efter ett strippklubbsbesök i Göteborg förlorade han sin plats i Melodifestivalen, men tog senare revansch när han fick frågan om att ställa upp i Så mycket bättre i TV4. En möjlighet som dök upp av en slump, berättar han i podden. Han insåg att det var ett avhopp som berett plats åt honom bland de andra artisterna, vilket gjorde att det blev stressigt att få till tolkningarna.

– Det förändrade ju väldigt mycket att jag fick vara med. Sen var det ju så roligt att samma vecka som det där går på tv med två miljoner tittare så öppnar jag min vikingarestaurang. Det var en ren slump. Folk sa att ”fan han är ett geni, han är ett mediageni”. Men det kunde inte bli bättre!

Kungens erbjudande till E-Type – använd slottets mark

kungen e-type

Artisten E-Type, eller Martin Erikson som han egentligen heter, skulle bygga en vikingaby på kungens ägor.

Karin Trnblom/TT

Hans dröm hade länge varit att bygga upp en vikingaby, ett ämne som länge varit ett stort intresse för artisten. Här kommer kung Carl Gustaf in i bilden! Han var nämligen redo att låta Martin bygga upp sin by på hovets ägor vid Rosersbergs slott.

– Vi fick ju till och med Hans majestät konungen att gå med oss ut på Rosersbergs slott. Han sa att han hade en plats där han sa att här kan du få bygga en vikingaby. Jättegulligt för övrigt, jag gillar honom, säger E-Type.

Men planerna med kungen lades på is när möjligheten att förvärva en lokal i gamla stan dök upp.

– Men då hade jag lite pengar och så på blocket ser jag en restaurang i murmästarnas gamla hus i Gamla stan. Här ska bli världens bästa vikingakrog!

Få trodde på hans idé, men E-Type stod på sig och restaurangen blev en succé!