Kungens ärliga ord i TV4:s Kungahuset 2019

Kungen har gjort ett nytt uttalande om flygkatastrofen i Iran.
I det här årets upplaga av Kungahuset 2019 följer TV4 med kungen till Hälsingland. Och det är en tagen statschef som ställer upp på intervju – mitt i förödelsen.
Annons

Sommaren 2018 minns många svenskar med förskräckelse. Det var ju nämligen då skogsbränderna i Hälsingland rasade vilket ledde till att människor tvingades lämna sina hem och brandmän från hela Europa fick kallas in.

Kungens ärliga intervju i TV4

I Kungahuset 2019, som sänds i TV4 på juldagen, får vi följa med när kungen tar tåget till Järvsö, ett år senare, för att se hur skogen mår men framförallt för att träffa de drabbade.

Annons

– Som markägare och skogsägare så blir man så blir man väldigt berörd. Det har ju drabbat dem väldigt hårt. Det är ju väldigt svårt att ersätta. Både känslomässigt och ekonomiskt.

Annons

– Tyvärr har det här hänt och det kan hända igen. Det är väl så att alla tragedier lär man sig någonting av. Det måste vi göra. Man vet aldrig när det händer en katastrof, var och när. Vi måste vakna till litegrann och se om vårt system.

prenumerera på svensk damtidning

Foto: TV4, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Kungens ärliga ord i TV4:s Kungahuset 2019”

 1. Ulla Lundell skriver: 25 december, 2019

  Heder till vår kung som åkte och tittade på skogen efter de hemska bränderna som rasade 2018 och för att han 2019 besökte platser och pratade med de som drabbades på olika sätt.

  Ulla


 2. josefin skriver: 27 december, 2019

  att kalla en svensk skogsbrand, i vilken ingen dog o (om jag minns rätt) ingen miste sitt hus, “en katastrof” är väl en grav överdrift. Om detta är en katastrof, vad är dà rätt ord för att beskriva fenomen i vilka folk dör eller blir helt hemlösa?
  Bränderna var hemsk, sorgligt, svàrt för de drabbade, ekonomiskt förödande – ja naturligtvis.


  1. Bror skriver: 28 december, 2019

   Här får du allt läsa på “josefin”.
   Natten mellan den 7 och 8 januari 2005 drog orkanen Gudrun in över södra Sverige. 75 miljoner kubikmeter skog förstörs under en enda fasansfull natt.
   Samma natt dör 11 personer som en direkt följd av orkanen.
   Den totala samhällskostnaden uppskattas till ca 25 miljarder kronor.
   I samband med uppröjningsarbetet efter orkanens härjningar inträffade ca 150 arbetsrelaterade olyckor. Ett 20-tal av dem var dödsolyckor.
   Bland dem som under några timmars fasa fick se sina livsverk förstörda, har man i efterhand registrerat självmord i en omfattning som ligger högt över förväntade värden.
   Är inte detta, liksom Häsingebränderna förra sommaren, en katastrof, så måste ordet “katastrof” vara tömt på sitt innehåll.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar