Kungens ärliga ord till svenska folket: "En svår tid"

kungaparet nationaldagen

Vilken dag! Kungafamiljens nationaldag avslutades med några väl valda ord från statschefen. Och kungen bjöd både på allvar och glädje!

Det blev ett kungligt firande – trots allt! På grund av coronaviruset, och regeringens restriktioner, tvingades kungafamiljen vara lite extra kreativa när de skulle planera nationaldagen 2020.

De tog uppgiften på allvar och lyckades nå ut till svenska folket på en rad olika sätt. Victoria och Daniel och Carl Philip och Sofia filmade till exempel när de hissade svenska flaggan hemma på Haga respektive Villa Solbacken. Och de kungliga småttingarna fick förstås också lov att hjälpa sina föräldrar.

Kungaparet tillbaka i Stockholm

Kungen har, under dagen, varit på tillfällig visit i den kungliga huvudstaden (kungaparet bor ju annars på Stenhammar slott) och tillsammans med drottningen mötte de en rad fotografer ute på Logåren. Det var även på slottet som kungen spelade in sitt tal till svenska folket. Ett tal som sedan sändes i SVT:s stora nationaldagsprogram.

– Kära nationaldagsfirare. I dag flaggar vi för Sverige. Men runt om i vårt land har det flaggats på halvstång mer än vanligt denna vår. Det har varit en svår tid för många. Tusentals har mist nära anhöriga och vänner. Andra har förlorat försörjning. Viktiga ceremonier i livet har ställts in. Och framförallt kan framtiden kännas oviss. Kanske framförallt för er studenter som nu ska ta sina första steg ut i vuxenliv. Men beundransvärda och heroiska insatser har gjort runt om i samhället. Ett stort, stort tack till er alla, sa kungen i sitt tal.

– Så här dags, den 6 juni, brukar jag och drottningen ha gjort något besök någonstans i landet för att sedan samlas på Skansen för att hurra tillsammans. Jag har varit där med min familj, lika roligt och högtidligt varje gång. Men detta år är inte likt något annat. Vårt firande sker i skuggan av den pågående pandemin med nödvändiga restriktioner.

Här kan du läsa talet i sin helhet!

Samtidigt passade han på att skänka lite hopp och utmanade alla att ta vara på den svenska naturen nu i sommar. För den är lika vacker som alltid.

kungaparet logården nationaldagen 2020

Kungaparet var tillbaka i Stockholm för första gången på flera månader!

Foto: TT