Kungens avslöjande om Aris död: "Var tillsammans när det hände"

Kung Harald och Ari Behn.

Kung Harald blev omskakad av Ari Behns död. Nu har kungen avslöjat nya detaljer om tragedin.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 41?
Slå på ljud

Ari Behn var en viktig del i den norska kungafamiljen. Han var visserligen skild från prinsessan Märtha Louise, men innan dess hann han bli pappa tre till av kung Haralds barnbarn.

När Aris begravning hölls i Oslo Domkyrka var kungafamiljen självklara gäster. Harald skickade också ut ett officiellt kondoleanstelegram, med sina egna ord om sorgen.

Nu framgår det att Ari också spelar en viktig roll i nya boken "Kungen berättar". I boken redogör författaren Harald Stanghelle för elva samtal som han har haft med kungen, rapporterar Se og hör.

Kung Harald om Ari Behn och sorgen

Harald berättar innerligt och öppenhjärtigt om varför han valde att nämna Aris bortgång i sitt nyårstal.

Kung Harald sörjer Ari Behn – fortfarande.

– Jag tvekade inte kring att det som hade hänt Ari Behn skulle vara med i talet. När hans familj valde att vara öppna kring anledningen, så var det naturligt för mig att vara det. Det hade varit helt fel om jag inte tagit med det. Men det var svårt att hitta de rätta orden. Jag pratade ju om våra barnbarns far, säger Harald i boken.

"Vi var tillsammans när det hände"

Tack och lov var kungafamiljen samlade när beskedet kom. Ari Behn tog sitt liv på juldagen, och nyheten briserade ungefär samtidigt som Harald och resten varit på en gudstjänst.

– Vi var tillsammans när det hände. Det var en chock. Vi blev så överraskade, även om vi visste han hade problem. Det var smärtsamt, och det tar lång tid att komma över, säger Harald i boken.

Harald kan nog till viss del leva sig in i hur Aris döttrar känner sig. Han förlorade själv sin mor när han var endast sjutton år gammal.

– I stort sett var jag tvungen att bearbeta det här själv. Det fanns ingen att prata med om detta, men en av fars goda vänner tog upp temat. Han frågade hur jag hade det. Annars var det inte så många som pratade om det, nej. Mycket har förändrats, i det att man nu oftare tar upp det personliga och känslomässiga. Så var det inte då, säger Harald.