Kungens avslöjande om Elizabeths hälsa – efter resan till London

Kungens avslöjande om Elizabeths hälsa – efter resan till London

Foto: TT

Nu berättar kungen.

3 kungliga snackisar från vecka 21!
1:00

Efter reklamen: 3 kungliga snackisar från vecka 21!

(1:00)

Slå på ljud

Nu råder det fullständig glädjeyra i Storbritannien – deras monark ska ju firas! Det är ett stort år för drottning Elizabeth, hon firar hela 70 år som regent, och det uppmärksammas stort i hemlandet.

Vårt kungapar var på besök i Storbritannien bara dagar innan jubileumsfirandet, men missade de viktiga dagarna som väntar. Nu säger kungen några ord om relationen till Elizabeth.

"Gamla relationer"

Det var under Kristi-himmelsfärdshelgen som kungen och drottningen besökte Elizabeths hemland, men det blev ingen afternoon-tea i Buckingham Palace. På grund av Elizabeth hälsa, hon är ju trots allt 96 år, fick hon tyvärr avstå.

– Det var tråkigt att vi inte hann träffa drottning Elizabeth just under de här dagarna, men vi hoppas kunna göra det längre fram, sade kungen till TT.

– Det finns ju gamla relationer mellan familjerna och det är något vi gärna återkommer till. Vi hade gärna haft möjlighet att prata lite, men det får vi göra en annan gång.

Gamla relationer, och faktiskt ett släktband. Vår kungafamilj och den brittiska kopplas samman med Kung Carl XVI:s Gustafs farmors farmor, drottning Victoria!

Orden om hälsan

Förutom att drottningens 70 år på tronen firas, fyllde hon i slutet av april 96 år, så det spär självklart på feststämningen. Men med åldern börjar hälsan svikta, något vår kung är väl medveten om.

– Hur mycket drottning Elizabeth själv kommer att närvara vet jag inte med tanke på hennes hälsa. De håller det nog ganska flexibelt. Men hon vill nog väldigt gärna vara med så mycket som möjligt – om jag känner henne rätt, sade den svenske monarken till TT i London.

Förhoppningsvis får kungligheterna tillfälle att ses när firandet är över och saker och ting har lugnat ner sig lite. Drottning Silvia berättade om en utställning hon besökt om kronprinsessan Margareta, som var drottning Victorias barnbarn – den sammankopplande släktingen.

– Så det finns nära familjeband, vilket är roligt. Det är roligt när vi träffas, sade drottningen.

Foto: TT