Kungens bakslag – familjeskandalen visas upp inför alla: "En fullständig katastrof"

Kungen och drottning Silvia

Kungens skandal dras upp inför alla – och han kan inte göra något åt saken.

Slå på ljud

Kungen hade ett väldigt turbulent 2010. Det var då Boken med versalt b släpptes – Den motvillige monarken.

Boken skrevs Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer och presenterade tidigare okända detaljer om kungens privatliv. Bland annat la författarna fram ganska uppseendeväckande uppgifter om att kungen ska ha varit på stripp- och sexklubbar.

Kungens skandal dras upp igen i podcast

Nu ska skandalen upp på agendan igen. Nils Bergman, skaparen av den populära Rättegångspodden, håller på att producera en podcast om boken och påståendena som skakade om Sverige. Podden heter Motiv.

– Jag har spenderat otaliga timmar på research för att gå till botten med vad som faktiskt har hänt. Genom dessa avslöjanden hoppas jag kunna ge svar på frågor som aldrig någonsin tidigare besvarats däribland den sanna och fullständiga historien om vår svenska konung, säger Nils i ett pressmeddelande från poddjätten Acast.

I arbetet med podden har Nils intervjuat bokens huvudförfattare Thomas Sjöberg och, som det heter i pressmeddelandet, "fått möjlighet att ta del av exklusivt material och information från Sjöberg kring vad som egentligen hände när boken släpptes – däribland en smutskastningskampanj mot författaren av nättroll som påstås ha blivit anlitade av kungens vänner".

– Efter att boken släpptes ville kungen vända blad kring vad som som uppdagats i boken. Kungen och hans vänner kontaktade bland annat den undre världen för att få hjälp med att dementera uppgifterna, säger Nils.

"En fullständig katastrof"

Det här kan inte vara välkomna nyheter för kungen och hovet. Vår statschef har kommenterat boken en enda gång, under en improviserad presskonferens 2010. Det var då kungen fällde de klassiska orden ”vi vänder blad”, i vad som flera experter beskrev som ett PR-haveri.

– Kungen lovade att han inte skulle vidröra boken. Alla rådgivare var överens om att inget bra kunde komma ur det. Men sedan gjorde han det ändå. Det var det första han sa. En fullständig katastrof!, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om presskonferensen i vår podcast Svensk Dam Doku.