Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens behandling av prins Daniel väcker reaktioner: "Skamligt fel"

13 jan, 2024, 07:00 
Kungen och prins Daniel
I utlandet reagerar man på hur vår kung har behandlat sin svärson, prins Daniel.
Annons

Prins Daniels ställning i kungafamiljen är vida diskuterad. Det hör trots allt inte till vanligheterna att en "vanlig" medelklasskille blir tillsammans med en kunglighet.

Även i Norge har detta fascinerat, trots att man har en motsvarighet i kronprinsessan Mette-Marit. Norska Dagbladet har skrivit en artikel om Daniels status i sin ingifta familj.

Se blixtsnabba kärleksgesten från Daniel som räddar Victoria!Brand logo
Se blixtsnabba kärleksgesten från Daniel som räddar Victoria!

Kungen får kritik för hur han behandlar prins Daniel

Dagbladet citerar Se og hörs kungaexpert Caroline Vagle, som har intressanta saker att säga om relationen mellan Daniel och hans svärfar.

Kungen och prins Daniel
Kungen har varit tuff mot sin svärson!

– Det sägs att kung Carl Gustaf inte trodde att "den enkle pojken från landet" passade in i kungliga kretsar. Då tog han i så fall skamligt fel. Daniel utför sin roll som prins med glans och är dessutom ett bra stöd för kronprinsessan. Han är också väldigt populär hos våra svenska grannar, säger Caroline i artikeln.

Annons

Daniel i konflikt med kungen

Kungens motstånd är ingen myt. Det finns tydligt dokumenterat i Johan T Lindwalls bok "Kronprinsessan Victoria – prinsessan och mamma".

Så här skriver Johan om kungens tvivel kring sin dotters pojkvän.

”Det var inte Daniel som person som kungen och Silvia hade svårt för. Vid det här laget kände de honom inte och hade inte fått någon chans att bilda sig en uppfattning. Nej, det handlade om allt annat. Men framförallt om bakgrund och klasstillhörighet. Daniel var en helt vanlig kille från ett medelklasshem i Ockelbo. Hur skulle han kunna klara av ett liv i de kungliga salongerna bredvid kronprinsessan Victoria? I kungens och drottning Silvias ögon var den ekvationen omöjlig. De kunde inte se hur en kille från landsorten skulle kunna kliva in i den officiella rollen och någon gång i framtiden bli make till Sveriges drottning", skriver Johan T i boken.

Annons