Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kungens beslut: Därför firas inte prins Gabriel – fem år idag

Kungens beslut: Därför firas inte prins Gabriel – fem år idag

Kungens beslut förändrade allt!

Gabriels relation till mamma Sofia avslöjas i filmen – alla ser samma sak!
0:22

Efter reklamen: Gabriels relation till mamma Sofia avslöjas i filmen – alla ser samma sak!

(0:22)

Slå på ljud

Idag är det ingen vanlig dag, för det är prins Gabriels födelsedag! Hurra hurra hurra!

Ja, idag fyller prins Carl Philips och prinsessan Sofias mellanson 5 år. Detta kommer givetvis firas med tårta, ballonger och presenter hemma på Villa Solbacken.

Idag fyller Gabriel fem år!

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men några officiella gratulationer på hovets hemsida eller sociala medier blir det inte idag. Detta efter att kungen 2019 beslutade att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre skulle tillhöra kungahuset.

Därför får prins Gabriel inget officiellt firande på födelsedagen

Kungens beslut om att frånta Madeleines och Carl Philips barn sina titlar som kungliga högheter innebär färre uppdrag och plikter för barnbarnen.

– Beslutet innebär att det görs tydligt vilka i den kungliga familjen som agerar som offentliga representanter för Sverige, sade kungen om beslutet i sitt jultal.

– För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn ska staka ut sin egen framtid.

Småprinsarna är inte längre en del av kungahuset, med de är fortfarande medlemmar av kungafamiljen.

Foto: Elisabeth Toll/Kungl.Hovstaterna

Även Carl Philip och Sofia kommenterade beslutet på Instagram:

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar”, skrev de bland annat då.

Så firas Gabriel på femårsdagen

Detta påverkar ju givetvis inte hur kungafamiljen firar Gabriel privat! Morfar kungen och mormor Silvia har med största sannolikhet förberett presenter till födelsedagsbarnet och får förhoppningsvis kvalitetstid med barnbarnen under helgen.

Dessutom kan vi vänta oss en födelsedagshälsning samt bild på Gabriel på prinsparets Instagram under dagen – eftersom det är en tradition som både Madeleine och Carl Philip har.