Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kungens beslut efter Silvias fest – förändring vid slottet

28 jun, 2024, 07:57 
Nu väljer kungen och drottning Silvia att göra förändringar på Drottningholm.
Annons

Drottningholm brukar beskrivas som Sveriges hemligaste 20-rummare. Här har kungen och drottning Silvia bott i över 40 år, i en privat våning som en gång i tiden inreddes för kungaparets växande familj.

Kungaparet önskar glad färde advent – kika in på Drottningholm!Brand logo
Kungaparet önskar glad färde advent – kika in på Drottningholm!

Tiderna förändras och barnen är utflugna sedan lång tid tillbaka. I dag är det betydligt mer stiltje på Drottningholm, jämfört mot när kungen och drottningen flyttade från Kungliga slottet till Drottningholm 1981.

– Då var de en stor barnfamilj, i dag är de två personer och en hund kvar på 192 rum stora Drottningholm, säger Svensk Damtidnings mångåriga reporter Helena Wiklund.

Annons
Svenska kungafamiljen
När kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine var små var det fullt ös på Drottningholms slott.Sjöbergarkivet

Silvias kärlek till Drottningholm

Drottningholm har alltid spelat en central roll i kungaparets liv. Inte minst under pandemin, då slottet fungerade som bas när kungaparet tvingades arbeta hemifrån.

Förra helgen anordnade Silvia ett privat 80-årsfirande. Då bjöd hon in vänner och familj till Drottningholm för att avnjuta en exklusiv födelsedagsmiddag, vilket får anses vara ett kvitto på att platsen betyder väldigt mycket för henne.

Förändring på Drottningholm

Drottningholm är stort, med ett massivt område som kräver sin skötsel och därför pågår det ofta en rad olika renoveringsprojekt runt omkring.

Annons

Just nu är det full rulle på Drottningholm och en rad byggbilar står parkerade på infarten. Statens fastighetsverk bekräftar för Svensk Damtidning att det under sommaren genomförs en del förändringar på slottet.

– Under sommaren utförs arbeten för att förbättra passagen för personal och transporter in till Drottningholms slott. Gruset byts ut mot en stenlagd yta och pollare monteras, säger Statens fastighetsverks pressekreterare Maria Uggla.

– Arbetena beräknas ta 8–9 veckor och genomförs under sommaren 2024 av SFV i samarbete med Ståthållarämbetet. Under 2025 kommer det gamla staketet att bytas ut mot ett nytt.

Drottningholms slott
Under sommaren utförs arbeten för att förbättra passagen.Carolina Byrmo
Annons
Drottningholms slott
Här byggs det.Carolina Byrmo

Foto: TT/Carolina Byrmo

Annons