Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens beslut efter uppmärksammade intervjun: "Det här blev inte bra"

20 aug, 2023, 18:00 

De senaste dokumentärerna om kungen kan ha satt djupa spår hos kungafamiljen.

Annons
Bekräftat: Hagasessorna återförenade • Daniel avslöjar allt i SVT • Kungen & Silvia på romantisk resa – 3 kungliga snackisar från vecka 33!Brand logo
Bekräftat: Hagasessorna återförenade • Daniel avslöjar allt i SVT • Kungen & Silvia på romantisk resa – 3 kungliga snackisar från vecka 33!

Hela kungafamiljen har alltid varit noga med att värna om privatlivet. Samtidigt ser vi dem ofta skaka hand och prata med folket ute i landet, vilket givetvis är högst uppskattat.

I samband med att kungen i år firar 50 år på tronen har det mediala intresset kring honom ökat. Vi har sett flera intervjuer och dokumentärer om kungen – som mottagits på olika sätt.

Bland annat släppte SVT dokumentärserien ”Sveriges sista kungar” i början av året, vilket skapade stor uppmärksamhet. Det var närmare bestämt en intervju med kungen där han uttalar sig om ändringen av successionsordningen som skapade rabalder.

Annons
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia vid Gripsholms slott i Mariefred där en jubileumsafton med anledning av 500-årsjubileet av kungavalet Gustav Vasa äger rum.
Under året har kungen och drottningen haft en Sverigeturné för att fira kungens 50 år på tronen.

Kungens beslut efter uppmärksammade intervjun: "Det här blev inte bra"

I februari släpptes ännu en omtalad dokumentär om vår monark – nämligen Karin af Klintbergs ”Kungen” som visades på bio. Filmen fick både bu och bä av kritikerna.

Hovexperten Roger Lundgren har skrivit boken ”Kungen 50 år på tronen – en biografi” som kommer ut i slutet av månaden. I en ny intervju med Aftonbladet säger han att de senaste dokumentärerna om kungen kommer göra det svårare för journalister att få intervjuer med kungafamiljen.

Annons

– Det är min känsla. Det finns en trötthet och en utmattning inom familjen, man tycker att det ”har varit för mycket om oss i media”, säger han till tidningen och fortsätter:

– Han har ställt upp i alla år, men det här blev inte bra. Det här är en familj först och främst, och en familj som tycker mycket om varandra.

Prinsessan Estelle, prins Oscar, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, drottning Silvia och prins Carl Philip under Victoriakonserten på Borgholms slottsruin i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland.
Hovexperten Roger Lundgren menar att kungafamiljen är trötta på media.

Karin af Klintberg säger dock själv, i en intervju med Aftonbladet, att hon tvärtom har fått förtroende från hovet att göra fler intervjuer med kungen, och att det kommer komma en ny serie i höst.

– Kungen sa själv att han tyckte att det var roligt under intervjuerna. Jag har hela tiden varit noga med att mitt porträtt av kungen ska vara varmt, mänskligt och värdigt, säger hon till Aftonbladet.

Annons