Kungens beslut för Oscar – därför syns han inte

kung carl gustaf prins oscar

De som hade hoppats på att se prins Oscar under det traditionsenliga firandet blir besvikna.

För många svenskar förknippas Victoriadagen med den 14 juli, datumet då kronprinsessan Victoria fyller år. Men det finns en till Victoriadag och det är den 12 mars, dagen då Victoria har namnsdag.

Kronprinsessan Victorias namnsdagsceremoni är ett lite udda firande som har sin speciella bakgrund. Kronprinsessan fyller ju år mitt i sommaren, och sin födelsedag firar hon alltid på Öland. Så för att ge alla stockholmare – och Försvarsmakten – en chans att hylla Sveriges tronföljare så införde hovet denna programpunkt år 1993.

Ingen Victoria eller prins Oscar på namnsdagen

Namnsdagen brukar vara en fin chans att få se delar av kungafamiljen samlade på Inre borggården på Stockholms slott, särskilt eftertraktat är det såklart nu när kungafamiljen suttit mer eller mindre isolerade var för sig i sina hem.

prins daniel prins oscar prinsessan estelle kronprinsessan victoria

Vanligtvis deltar hela familjen när det ska firas i kungafamiljen!

Jonas Ekstrmer/TT

Men i år har hovet tagit beslutet att ställa in namnsdagsfirandet, med hänsyn till smittspridningen i Stockholms län. Även om det är utomhus så skulle det vara för riskabelt att locka till sig en folkmassa där det finns stor risk att smittan sprids mellan de som kommit för att se kronprinsessan och familjen.

Det innebär att det inte blir något tillfälle att få se kronprinsessan Victoria och prins Daniel, och heller inte prinsessan Estelle eller prins Oscar, som det var så länge sen vi fick en glimt av.

Men det finns en liten tröst, och det är att det trots allt blir någon form av firande från försvarsmaktens sida under Victorias namnsdag.

– Försvarsmakten kommer dock traditionsenligt att framföra sina gratulationer till tronföljaren i en mycket liten ceremoni. Detaljer kring den får vi återkomma till, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.