Kungens beslut för Sofia – därför säger han ja

Kungen har sagt sitt – Sofia och Carl Philip blir de enda som representerar kungahuset på Victoriadagen.

Kalendern på kungahusets hemsida har jämfört med hur det brukar se ut gapat tom under våren på grund av coronapandemin. Den enda som har haft någorlunda fullspäckat schema är kronprinsessan Victoria, medan Madeleine varit mer eller mindre fast i USA och Sofia och Carl Philip fått ta ett steg tillbaka här på hemmaplan.

Nu blir det ändring på det. Kungen kommer inte kunna närvara på Victoriadagen tillsammans med Silvia så som de alltid brukar göra, inte heller Madeleine av förklarliga skäl. Men Carl Philip och Sofia är bokade i deras ställe, något som bekräftas av kungahusets officiella kalender.

Prinsessan Sofia och Carl Philip kommer representera resten av kungahuset på årets Victoriadag.

Prinsessan Sofia och Carl Philip kommer representera resten av kungahuset på årets Victoriadag.

Kungen har alltid sista ordet – valde Sofia

Ellen Myrgård Lindén är reporter på Svensk Damtidning och berättar att det i slutändan alltid är kungen som väljer ut vem som ska få representera kungahuset på olika evenemang.

– Vilka som representerar, under vilka högtider, godkänns alltid av honom. När det stod klart att Victoriakonserten skulle bli av tänkte nog många att bara Victoria och Daniel skulle vara på plats, eftersom hela firandet har krympts på grund av corona. Men kungen ville även ha Carl Philip och Sofia där, för att evenemanget skulle gästas av så många kungligheter som möjligt, säger Ellen.

Den här gången ger kungen alltså Carl Philip och svärdotter Sofia förtroendet att representera kungahuset i sin egen frånvaro, en uppgift prinsparet säkert utför med stort engagemang!

Foto: TT