Kungens beslut – gör skillnad på prins Daniel och Chris O'Neill

30 apr, 2021, 06:04 
Prins Daniel och kungen och Chris O'Neill

Kungen har en helt annan relation med prins Daniel än med Chris O'Neill.

Annons
Kungen och Olle Westling: sådan är deras relation egentligen!
Kungen och Olle Westling: sådan är deras relation egentligen!

Kungen har två väldigt olika svärsöner. Prins Daniel är helyllekillen från sömniga Ockelbo, en man av folket. Chris O'Neill föddes in i den brittisk-amerikanska societeten och visste från tidig ålder hur man rörde sig i de finare salonger.

Skillnaden i hur kungen behandlar Daniel – jämfört med Chris

Prins Daniel och kungen och Chris O'Neill
Är Chris lite utanför jämfört med prins Daniel?

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skrivit i sin bok "Victoria – prinsessa och mamma" om hur kungen först hade svårt att acceptera Daniel.

"Under aret 2004 blev förhållandet mellan Victoria och framförallt pappa kungen mer och mer ansträngt. Han drog sig inte för att öppet, inför sina vänner, kritisera hennes val av pojkvän. Kungen tyckte verkligen att Daniel Westling var helt fel man för dottern. I dag förnekar både kungen och Daniel att de har haft en konflikt. Ingen av dem vill kännas vid att det i början gick långa tider utan att de pratade med varandra. Men vännerna minns hur missnöjd kungen var", skriver Johan.

Annons

Men nu har saker och ting definitivt förändrats mellan kungen och Daniel. Så här beskriver Ellen Myrgård Lindén, reporter på Svensk Dam, situationen.

– Prins Daniel och svärfar kungens väg till att lära känna varandra var inte helt spikrak. Att kronprinsessan Victoria skulle bli kär och inleda en relation med sin personliga tränare var inte vad kungen förväntade sig och dessutom visste han vilken press som ställs på maken till en framtida drottning. En annan sak som skavde var att Daniel Westling inte hade någon akademisk utbildning och heller ingen erfarenhet av de kretsar som kronprinsessan rörde sig i, i Stockholm. Kungen undrade helt enkelt om Daniel skulle palla trycket. Han om någon vet ju hur krävande det kungliga arbetet kan vara – och Daniel hade dessutom svårt att hantera uppmärksamheten från media de första åren. I dag är dock kungen fullt övertygad om att Daniel är den rätta för Victoria och prinsen har bevisat att han klarar av att axla sin roll som kunglig representant, säger Ellen.

Annons

"Har sitt eget liv"

Relationen med Chris är helt annorlunda än den med Daniel, menar hon.

– Madeleines make var tidigt tydlig med att han inte hade något intresse av att bli prins och tjäna det svenska kungahuset. Och Chris har därmed inte behövt passera lika många ’test’ som Daniel. Han har sitt eget liv, inom finansbranschen, och ibland syns han vid Madeleines sida och ibland inte. Sedan var kungen mer beredd på att Madeleine skulle gå sin egen väg och eftersom hon också trivs med livet vid sidan av det kungliga strålkastarljuset så är Chris den perfekta maken för henne. Det vet kungen, säger Ellen.

Annons