Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens beslut: Madeleine och Chris helt ute ur bilden – sanningen avslöjas

26 apr, 2022, 11:33 

Nu står det klart att Madeleine och Chris är utan apanage – efter kungens beslut.

Annons

Idag släppte hovet sin verksamhetsrapport för 2021, vilket innebär att det är tydligare för allmänheten hur apanaget fördelas i kungafamiljen. Det vill säga, hur mycket pengar de olika medlemmarna får från staten.

Kungens smarta drag för Madeleine – och stora besvikelsen: Johan T om apanagetBrand logo
Kungens smarta drag för Madeleine – och stora besvikelsen: Johan T om apanaget

Kungen och drottningen fick 8 miljoner kronor, kronprinsessan Victoria och Daniel fick 4,5 miljoner. Carl Philip och Sofia tilldelades 1,1 miljoner kronor.

Men Madeleine och Chris står utan – efter kungens beslut.

Sanningen bakom kungens beslut

Varje år får Hovstaten en summa från staten, och kungen beslutar hur rambeloppet ska fördelas. Nu har han bestämt att prinsessan Madeleine och Chris inte får något apanage.

Paret bor tillsammans med barnen i USA, och Madeleine arbetar med World Childhood Foundation, och Min Stora Dag. Men det är inte nog för att få ta del av pengarna.

Annons

I rapporten står det att kungen beslutat att rambeloppet delas ut till de medlemmar av kungliga huset som utför officiella åtaganden på statschefens uppdrag, vilket Madeleine alltså inte gjort.

I rambeloppet ingår följande kostnader: del av kostnader för boende vid kungliga residens, inklusive viss service i hushållet, del av bil- och transportkostnader, vissa säkerhetskostnader, kläder för offentlig representation samt andra privata kostnader.

Foto: TT

Annons