Kungens beslut med drottningen – lurade pressen med hemlig resa

kungen drottning silvia hemlig resa

Kungen och Silvia chockade alla när de plötsligt lämnade storstaden för att söka skydd.

När coronaviruset tog över världen i våras var det många som blev tvingade till justeringar och omplaneringar. Inte minst det svenska kungaparet. Plötsligt hade mångas vardag förändrats helt, och i ett tal till svenska folket bedyrade kung Carl Gustaf att han och drottning Silvia försökte leva efter rekommendationerna som Folkhälsomyndighetens experter stipulerat.

– Vi har alla ett eget ansvar att undvika att bidra till smittspridningen. Vi behöver lyssna till råden som våra sakkunniga myndigheter ger, sa kungen då.

– Jag och drottningen och vår familj försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter just de här råden. Nu behöver alla i Sverige, du och jag, göra allt vi kan för att hjälpas åt.

Lurade pressen med hemlig resa

Efter mycket hemlighetsmakeri kom det till slut fram att kungen och Silvia hade lurat pressen - och att det inte längre befann sig på Slottet. Via kungahusets officiella Instagram-konto fick vi en uppdatering som gjorde gällande att de hade lämnat storstaden som av många experter pekades ut som extra sårbar för smittan.

“Kungen och Drottningen befinner sig sedan en tid tillbaka på Stenhammars slott i Södermanland. Via videolänk höll Kungaparet och Kronprinsessparet i dag ett sammanträde med hovets tjänstemän för att med anledning av coronaviruset omplanera kommande aktiviteter och program”, stod det under bilden.

Den hemliga resan hade tagit kungaparet till Stenhammars slott, som ligger i Flens kommun i Södermanland. Vanligtvis brukar det fungera som en plats dit kungen och drottningen gärna åker på helgerna för lite friluftsliv, men som de alltså stannade permanent ända fram till hösten då de för första gången bröt isoleringen.

Barnbarnen fick inte komma till Stenhammars slott

Eftersom både kungen och Silvia har passerat 70-strecket, vilket innebär att de tillhör virusets riskgrupp, fick inte heller barnbarnen besöka Stenhammars slott.

– Ja, så är det. På grund av risken för coronasmitta träffar kungaparet träffar inte sina barnbarn just nu, sa Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning, i våras.

Foto: TT