Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens brev till Margrethe väcker frågor – därför står det som det gör

15 jan, 2024, 09:00 

Reagerar direkt efter detaljen i kungens brev.

Annons

Efter 52 år på tronen var det dags för drottning Margrethe att lämna över stafettpinnen till sin son Frederik. Under söndagen skedde tronskiftet i ett Köpenhamn som osade fest och upprymdhet.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Allt kulminerade i ett fyrverkerispel som lyste upp den danska natthimlen över Tivoli, samtidigt som den danska kungafamiljen hade ett privat firande inne på slottet Amalienborg.

I Köpenhamn hade tusentals människor samlats för att ta farväl av Margrethes tid som drottning och välkomna ett nytt kungapar i form av Frederik och kronprinsessan Mary.

Annons
Margrethe har lämnat över tronen till sonen Frederik.

Kungens brev till Margrethe

Kungen och drottning Silvia fick dock inte vara en del av firandet. De befann sig hemma i Sverige medan festligheterna i Danmark pågick.

Men det hindrade inte kungen från att gratta Margrethe för hennes tid som drottning. Under söndagen skickade han ett telegram till kusinen och den dåvarande drottningen.

”Eders Majestät, Kära kusin Daisy! När Du i dag frånträder Ditt höga ämbete som Drottning av Danmark vill jag framföra mitt varma tack för det goda samarbetet genom åren. Du inträder nu i en förändrad roll, men vänskapen mellan oss består – innerlig och konstant”, skrev kungen bland annat.

Annons
Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf.

Kungens namn väcker frågor

Inlägget avslutade han med signaturen ”Carl Gustaf R”. Detta har fått flera av kungahusets följare att fråga sig varför kungen har lagt till ett ”R” i sitt namn.

”Vad står R för efter kungens namn i telegrammet??”, skriver en person.

Några bestämde sig för att gå till botten med bokstaven och räta ut alla frågetecken. Efter lite sökningar på internet kunde en annan följare komma fram till svaret.

”Blev nyfiken själv och googlade fram att det står för Rex vilket är Kung på latin”.

Foto: TT

Annons