Kungens chockerande ord: "Så hade han aldrig sagt för tio år sen"

Drottning Silvia och kungen

Kungen har återigen stått för ett uttalande som förvånar många.

Slå på ljud

Kungen har blivit mer frispråkig med åren. Det är en slutsats man kan dra efter pandemin, där kungen uttalat sig om den officiella strategin inte en, utan TVÅ gånger.

Senaste tillfället inträffade i helgen, när kungen och drottning Silvia blev intervjuade av TV4. Då kom ny kritik från hans majestät.

– Sakta men säkert tycker jag är ett bra ord. Det borde vi tänka på lite mer. Ibland gick det lite snabbt kanske, på vissa platser tycker jag. Vi får fortfarande hålla i, sa kungen.

– Det är inte över. Det här kommer ju att hänga i.

Kungen chockar med utspelet

Johan T Lindwall

Johan T Lindwall gästade Efter fem för att kommentera kungens utspel.

Det är lätt att dra paralleller till i fjol, när kungen beskrev Sveriges hantering av pandemin som "ett misslyckande". Då var vår chefredaktör Johan T Lindwall djupt kritisk till hur kungen förvaltade sin roll som neutral statschef.

Nu är han mer förlåtande inställd.

– Han är mänsklig som vi andra. Kungen är ju äldre, så han är mer rädd för pandemin, säger Johan T i TV4-programmet Efter fem.

– Han har suttit i karantän dessutom. Så jag skulle vilja dra min kungliga lans och försvara kungen här, det här är ett mänskligt uttalande.

Men Johan T vidhåller att kungens förra uttalande aldrig borde ha yppats.

– Det var helt fel, han ska inte i rollen av statschef recensera hur regeringen hanterar pandemin. Han ska vara neutral. Det som han säger här, det kommer inte att få några konsekvenser. Men han måste tänka framåt: "Vad kan jag säga i min officiella roll och vad kan jag säga bland vänner?", säger Johan T.

"Skulle aldrig vågat det"

Johan T håller med programledare Axel Pileby om att kungen blivit lite friare i sättet han uttalar sig offentligt.

– Han har vuxit i sin roll och han har mognat. Man ska komma ihåg att han firar femtio år på tronen 2023. Han är en av dem som suttit längst på sin tron i världen. Det här skulle han aldrig vågat säga för tio år sen. Men ibland måste han backa, även om detta var ett mänskligt uttalande, säger Johan T.