Kungens egna ord skapar frågetecken – hovet vägrar ge besked

kung carl gustaf kungen djurgården aik

Henrik Montgomery/TT
Håller kungen på Djurgården eller AIK? Nu reds det ut – en gång för alla.
Här är kungens paradis: Stenhammar
Slå på ljud

När det kommer till vilka idrottslag man bekänner trohet till kan det uppstå heta känslor och häftig rivalitet. Därför är det viktigt att slå fast vilket lag man hejar på, för att undvika alla typer av missförstånd. Men i kungens fall verkar det vara just ett missförstånd det har blivit, iallafall om man ska tro den tidigare ordföranden i AIK fotboll, Johan Segui.

I en tidigare intervju med journalisten Oskar Månsson har Segui påstått att den gängse uppfattningen om att kungen är Djurgårdare inte alls stämmer. Nu har han forskat mer i ämnet och resultatet blev ett reportage i Fotboll Stockholm. Oskar beskriver mötet med Segui på följande sätt:

kungen aik djurgården silvia

Stora frågetecken har uppstått kring kungens lojalitet.

Trons / TT

”På kansliet där vi träffades hängde en bild på Carl XVI Gustaf, vilket fick mig att fråga om Kungen i själva verket inte höll på Djurgården eftersom jag mindes om att han hintat om det i något sammanhang.
– Vadå djurgårdare? fnös Segui tillbaka.
– Kungen skulle skämta i något l­äge, för en lokaltidning, och det blev missförstånd. Och Hovet dementerar ju ingenting, så ryktet levde kvar.”

Originalkällan visar tydligt – det här laget höll kungen på

Då hovet inte ville ge ett definitivt svar på förfrågningar om klubblojalitet kom hans efterforskning fram till ett tänkbart scenario, som styrktes när han till slut hittade det ursprungliga citatet där kungen talade om att han faktiskt höll på Djurgården.

Det var reportern Göran ”OT” Dahlberg som intervjuade kungen för KalmarPosten 2007, och det här är vad han skrev:

”Vi hade just dubbat den gamla djurgårdaren Kay Wiestål till årets ölänning. Och då tyckte jag det var lämpligt att undrar varför Kungen var AIK:are.

”Så är inte fallet” blev det förvånade svaret.”Visserligen föds vi bernadottar in i Solnaklubben men i förtroende kan jag nämna att jag håller på Djurgården.””

sven tumba

Den legendariska Djurgårdaren Sven Tumba var en av kungens största idoler som ung. Här med prinsessan Birgitta.

TT

Det kan ställas mot kungens officiella beskyddarskap av Allmänna Idrottsföreningen, AIK, och hans närvaro vid klubbens 100-årsjubileum på 90-talet.

Hovet bekräftar att kungen blev ”hedersledamot i Allmänna idrottsklubben 1965 och beskyddare av samma klubb 30 januari 1974.”, men vill inte slå fast att han personligen håller på laget.

Hur det än ligger till har kungen tagit sin roll i AIK på allvar och deltagit i flera klubbsammanhang, bland annat 100-årsjubiléet som firades 1991.