Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungens fest skapar panik i societeten

10 apr, 2016, 15:50 
Ellen Myrgård Lindén
För några veckor sedan landade vårens hetaste inbjudningskort i brevlådorna. De till kungens 70-årsfirande på slottet. Men vilka får komma in i värmen och vilka lämnas i kylan? Det är frågor som just nu skapar panik i societeten.
Annons
kungen och silvia ste

När det vankas kungliga kalas mellan slottets fyra väggar är det många som tar den där extra promenaden ut till brevlådan. Att få en personlig inbjudan av hovet är nämligen årets stora höjdpunkt och de som mottar det där speciella pappersarket kan förstås stoltsera i oändlighet. Den 30 april håller kungen sin 70-årsfest på Stockholms slott. Inbjudningarna skickades ut redan i mitten av mars och eftersom festen äger rum den 30 april finns det förstås gott om tid att fundera över valet av gäster. Vilka får komma in i värmen – och vilka lämnas i kylan? – är frågor som just nu skapar panik i societeten.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
siliva ste

Firandet drar igång den 25 april och håller sedan på i en hel vecka, Victoria, Madeleine och Sofia avbryter mammaledigheten för att fira sin far/svärfar samtidigt som de kungliga kollegorna kommer kuskandes från Europas alla hörn. Vi har tidigare skrivit om att till exempel kollegorna drottning Margrethe, kung Harald och drottning Sonja reser till Stockholm för festligheterna. Det här är alltså en fest man absolut inte vill missa!

Annons

Födelsedagsveckan har 14 punkter men den stora äran ligger förstås i om man får fira kungen på själva födelsedagen – där stora delar av familjen Bernadotte, kungaparets nära vänner och delar ur det officiella Sverige får närvara. Blir man bjuden dit har man alltså ett kvitto på sin nära vänskap med kungen.

Vi kan till exempel få vänta oss att se par som Per och Åsa Taube, Jacob Wallenberg och Annika Levin och Agneta Kreuger och Lars Abrahamsson. De var nämligen bjudna på kungens 60-årsfest, 2006. Och tre som inte behöver plocka fram smokingkavajen är till exempel de omstridda kungavännerna Anders Lettström, Patrik Brummer och Christer Gustafsson.

Dock blir det ingen slottsfest för landshövdingarna som endast är inbjudna till Nordiska Museet, den 29 april. Detta skriver Aftonbladet.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons