Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens förbud: Sätter stopp för Sofia – får inte längre

31 dec, 2023, 07:00 

Prinsessan Sofia kan inte leva sitt liv som förut. Det finns andra regler att förhålla sig till.

Annons

Idag är det svårt att tänka sig vår kungafamilj utan den charmige och pålitliga prinsessan Sofia! I år är det åtta år sedan den där sommardagen 2015 som Sofia och Carl Philip sa "ja" till varandra, och hon fick sin kungliga titel.

Efter det har mycket förändrats. Prinsparet har fått tre underbara små prinsar, och Sofia är en hårt arbetande och uppskattad medlem i kungafamiljen. Men det hela kommer med ett pris.

Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!Brand logo
Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!

Kungens förbud för prinsessan Sofia – det får hon inte göra

Ja, om man väljer att tacka ja till en kunglig titel från kungen, som Sofia gjort, kommer det med en hel del regler. Visst får man gå på gala, åka på lyxiga resor och äta flådiga middagar – men det innebär också uppoffringar.

När Sofia och Daniel tog emot sina titlar fick båda ge upp sina efternamn. Kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte, men har inget formellt efternamn, så inte heller de som gifter sig in i den. Sofia fick säga hejdå till Hellqvist, och Daniel till Westling.

Annons

Dessutom är det kutym att avstå från att rösta som kunglig, så det har Sofia fått sluta med. Kungafamiljen har rösträtt, men för att fortsätta vara opolitiska – som ju är en viktig del av deras uppdrag, väljer man att avstå.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip åker kortege genom stan efter sitt bröllop
En lycklig nygift Sofia Hellqvist – vars liv snart skulle förändras.

Stora livsförändringen för prinsessan Sofia

Som kunglig ska man också avstå att bedriva egen verksamhet. Men det hela är lite luddigt. Enligt hovet kan man vara ägare eller delägare av affärsdrivande bolag, men man bör inte vara ledamöter i affärsdrivande bolags styrelser, jobba som heltidsanställd eller vara VD. Så allt detta får prinsessan Sofia inte längre göra.

Annons

– Det kan påverka deras objektivitet och oberoende. Då kan de gynna vissa bolag där de har intressen. Det ligger i sakens natur att de inte ska ta några ovidkommande hänsyn, och vissa bolag ska inte kunna få favörer genom att kungligheter gör reklam och promotar deras verksamhet, har Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet sagt till Aftonbladet 2016.

Stiftelser går givetvis bra – men vill man satsa på sina affären får man avstå sin kungliga titel. Och det finns det ju faktiskt dem som gjort: prinsessan Madeleines make Chris O'Neill. Han har ju både företag, och sitt egna efternamn.

Foto: TT

Annons