Kungens förfall efter skandalerna – har rasat i vikt

Juan Carlos

Kungens fall har blivit väldigt hårt efter den senaste tidens skandaler.
Slå på ljud

Juan Carlos, 83, hamnade i en omöjlig sits i sitt älskade Spanien. Så pass omöjlig att han inte kunde bli kvar i landet.

En megaskandal som skakade om hela den spanska monarkin tvingade honom att lämna Zarzuela-palatset i Madrid, hans hem sedan 58 år tillbaka. I ett officiellt brev riktat till sin son, den nuvarande kungen Felipe, meddelade kung Juan Carlos att han fattade sitt beslut för monarkins bästa.

Exkung Juan Carlos i enorm skandal

Juan Carlos

Vår svenske kung är nära bekant med Juan Carlos.

Kungen anklagades för att ha tagit emot runt 65 miljoner euro, motsvarande 669 miljoner kronor, av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan till en “stiftelse” driven av Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Juan Carlos bor numera i Abu Dhabi och håller en väldigt låg profil. Det sägs att han får besök av släktingar då och då, men det är något det spanska hovet ogärna bekräftar.

En som dock definitivt har hälsat på Juan Carlos är Laurence Debray, en vän till exkungen som nyligen släppt en bok om den vanärade monarken. Han hävdar att man kan se en tydlig skillnad sedan Juan Carlos flydde från Spanien. Bland annat har han rasat i vikt och blivit hela tolv kilo lättare.

"Kungen klär sig inte som en kung. Han har inte ens en skjorta på sig. Han har en för stor vit polotröja, en ärmlös jacka, tygbyxor och svarta gympaskor. Man hade kunnat ta honom för en amerikansk journalist eller en pensionerad banktjänsteman från Manhattan som flyttat till Florida", skriver Laurence i boken Mon Roi déchu ("Min fallne kung").

Juan Carlos är också i dåligt skick rent hälsomässigt. Enligt Laurence har han redan börjat planera för sin egen begravning, inspirerad av ceremonin som det brittiska hovet arrangerade för prins Philip.

"Han får ont av att stå upp och går ostadigt med sin käpp", skriver Laurence om Juan Carlos i boken.

LÄS MER: Tiana levde med Durek i sex år – varnar Märtha Louise: "Hjärntvättad”

LÄS MER: Olavs farliga kärleksresor till Märtha – historien bakom "Atlantic crossing"

LÄS MER: Läkarns besked om sjukdomen – så sjuk är Mette-Marit