Kungens första kärlek – så lever hon idag efter skandalerna

Kungens första kärlek – så lever hon idag efter skandalerna

Kungens första kärlek har levt ett allt annat än ett stillsamt liv.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
0:47

Efter reklamen: 7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

(0:47)

Slå på ljud

Kung Carl Gustaf XVI har varit gift med drottning Silvia sedan 1976. Sedan dess har de fått tre barn och en hel drös av barnbarn. Men innan det hade Carl Gustaf andra förhållanden, varav ett förhållande påstås ha varit med skådespelerskan Pia Degermark.

I en intervju med Expressen från 2017 berättade Pia Degermark att kungen har brottats med rätten till sitt privatliv.

Carl Gustaf och drottning Silvia

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

TOLGA AKMEN

– Jag vet att han inte är Guds bästa barn, men var och en måste få ha sitt privatliv. Kungen har inte alltid varit den gladaste människan, ska jag säga. Han är en rätt så sorgsen person, med dålig självkänsla, sa Pia Degermark till Expressen.

Pias tuffa liv – så lever hon idag

Det var också efter att ett foto på Pia tillsammans med kungen publicerats, som hon fick sitt stora genombrott. Ett foto på kungen och Pia fångade regissören Bo Widerbergs uppmärksamhet och det var då som Pia fick huvudrollen i hans kommande film som blev en dundersuccé.

Men Pias liv var inte frid och fröjd för det. Hon erkänner att hon drabbades av anorexia när hon återgick till sina studier efter filminspelningen.

– Att vara tillbaka i skolan efter den där lyckliga, fria tiden var som att hamna i fängelse. Jag använde anorexin för att slippa känna efter.

Men 1968 erbjöds Pia en roll i ”Spegelkriget” baserad på en bok av John le Carré. Då träffade hon sin blivande man, filmproducenten Pier Caminneci. De gifte sig 1971 och på bröllop fanns kung Carl Gustaf på gästlistan.

Men giftermålet höll inte länge. Efter ett par år så skiljdes dem. Det var då som Pias tuffa tid började på allvar.

Pia Degermark med sin vän Tommy Berggren

Pia Degermark med sin vän Tommy Berggren från 2017.

Karin Törnblom/TT

Pia hamnade i missbruk och blev till och med hemlös under en tid.

– Jag gick ner mig otroligt och tappade totalt självkänslan. Sen började allt rulla utför. Och hamnade i fel umgänge, berättade Pia Degermark i radiodokumentär om hennes liv som sändes i P1 2014.

Under 1991 dömdes hon till 14 månaders fängelse för grovt bedrägeri, narkotikabrott och våld mot tjänsteman.

Men under de senaste åren har Pia Degermark hittat ro. 72-åringen lever nu ett stillsamt liv i Norrtälje. Enligt Expressen så ägar hon tid åt att brodera kuddar och visa upp dem på olika konstutställningar.

– Jag lever i lugn och ro. Jag är en privatperson, sa Pia Degermark i intervjun från 2017.