Kungens första ord om flygkraschen: ”Mina tankar går till de omkomna”

kungaparet informerade om flygkraschen i iran

17 svenskar, däribland två barnfamiljer, var ombord på det flygplan som i morse störtade i Iran. Här är kommunikén med kungens ord.

176 människor tros ha omkommit i den svåra flygplanskrasch som klockan 03.40 i natt svensk tid ägde rum i Irans huvudstad Teheran. Kungen informerades tidigt, det berättade hovets informationschef för Svensk Damtidning på förmiddagen, och nu har har han gjort följande uttalande:

Kungen om flygkatastrofen där 17 svenskar dog

– Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående.

Kungen i samband med att han höll sitt jultal 2019

– Kungen följer nyhetsrapporteringen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Förutom svenskarna ska bland annat 82 iranier, 63 kanadensare, 11 ukrainare, 4 afghaner, 3 tyskar och 3 britter ha funnits ombord på planet, som kom från Ukraine International Airlines och hade destination Kiev i Ukraina.

Statsminister Stefan Löfven höll en presskonferens under eftermiddagen och sa bland annat:

– Svenskar har omkommit och mina tankar går till de omkomna och alla som förlorat en familjemedlem, närstående eller vän.

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att hon har mottagit den fruktansvärda nyheten med ”stor sorg”.

”Svenskar fanns ombord och har förolyckats. Mina varmaste kondoleanser till de anhöriga. Det är en tragedi för de drabbade, deras familjer och vänner. UD:s krisorganisation är igångsatt”.

Foto: TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.