Kungens första resa med Silvia – på 200 dagar

Efter en turbulent höst kommer kungen och drottningen äntligen få spendera tid på tu man hand när de åker på den första resan tillsammans på 200 dagar.

Kungens beslut om att krympa kungafamiljen på titlar skapade starka reaktioner i höstas, och kungen har efter det haft en hektisk och turbulent tid. Dessutom har han haft fullt upp med uppdrag, och även december ser fullspäckad ut med Nobelbanketten och övriga åtaganden. Även drottning Silvia har haft ett hektiskt arbetstempo och var tidigare i månaden på besök i Vatikanen där hon hade ett möte med påven.

Reser tillsammans

Snart får de dock äntligen spendera tid på tu man hand! Kungaparet har tidigare sagt att de trivs bäst med att jobba ihop, och inom kort kommer de också få göra det. Den 1-6 december åker nämligen kungaparet till Indien och New Delhi på statsbesök, den första resa de åker på tillsammans på 200 dagar.

Paret är inbjudna av Indiens president, Ram Nath Kovind, och syftet med besöket är att stärka den goda relationen mellan Sverige och Indien och att främja det svensk-indiska samarbetet. Statsbesöket är fem dagar långt och äger rum i New Delhi, Mumbai och i delstaten Uttarakhand.

Deltar i strandrensningsprojekt

På plats kommer kungaparet bland annat att träffa president Kovind och besöka den stora moskén Jama Masjid och världsarvet Red Fort. De kommer också att delta i konferensen India Sweden Business Summit som arrangeras av Business Sweden och The Confederation of Indian Industry, och dessutom delta i världens största strandrensningsprojekt med initiativtagaren och volontärer på stranden Versova och besöka Doorstep School, som ger fattiga barn gratis skolgång och hjälp med läxor.

Kungaparet kommer också att åka till Rishikesh vid floden Ganges och prata med unga miljö-och klimatkämpar tillsammans med chefen för miljöorganisationen Centre for Science and Environment.

Foto: TT