Kungens gest för hjältarna hyllas: "Starkt och modigt av honom"

Kungen och Charlotte Kalla brukar utbyta varma hälsningar när de träffas.

Kung Carl Gustaf röt ifrån mot dopingen inom svensk idrott.Nu hyllas han av skidvärlden.

Kung Carl Gustafs förkärlek för idrott och tävling är verkligen ingen hemlighet. I helgen var han på plats under Ski Tour 2020 och hejade på de svenska skidhjältarna i Östersund.

Kungen och Charlotte Kalla brukar utbyta varma hälsningar när de träffas.

Kungen och Charlotte Kalla brukar utbyta varma hälsningar när de träffas.

Kungen tar ställning emot doping

Men kungen värjer inte heller för idrottens mörkare sidor. Han har följt med i den senaste rapporteringen, där det framgått att två svenska sportstjärnor, brottaren Jenny Fransson och terränglöparen Robel Fihsa, testat positivt för doping. Kungen blev ombedd att framföra sin åsikt om härvan – och då röt han ifrån.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt för svensk idrott, och vi måste försöka klara upp det här på bästa sätt, sa kungen till Aftonbladet.

– Det måste bara man klara, att känna till vad man stoppar i sig. Det får inte förekomma helt enkelt.

– För det andra, är det farligt dessutom, om man tar fel grejer, övermedicinerar sig. Och mot de andra är det oacceptabelt.

“Starkt och modigt”

Det hör inte till vanligheterna att europeiska kungligheter kliver fram och tar så tydlig ställning i dopingfrågan. Här har kung Carl Gustaf verkligen utmärkt sig.

Vår monark har imponerat på Expressens krönikör och reporter Ludvig Holmberg, en av Sveriges mest pålästa journalister när det gäller just dopingfrågor.

– Svensk idrott är i verkligen i gungning efter de här dopingfallen, och det är viktigt att det fördöms från alla håll. Kungen tog verkligen i från tårna när han uttalade sig i helgen och det var starkt och modigt gjort av honom. Det märks att han brinner för idrotten, säger Ludvig.

Foto: TT