Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kungens handlade böcker – här är hela listan!

20 jan, 2020, 11:49 
AvAnna von Koch
Strax före jul handlade kung Carl Gustaf böcker på Akademibokhandeln. Nu kan Svensk Damtidning avslöja vilka böcker kungen köpte. Vi har hela listan!
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 3?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 3?

I slutet av december drabbas även kungligheter av julklapps-stress. Kung Carl Gustaf begav sig därför till Sickla Köpkvarter i Nacka, sydost om Stockholm.

Där traskade han helt sonika in bland bokhyllorna på Akademibokhandeln och började botanisera bland böckerna.

Kanske var det julklappar åt såväl drotting Silvia, som till barnen, för det var en vid variation av boktitlar som till slut hamnade på kassadisken.

Kungen köpte Nobelprisvinnare

Och han har en sofistikerad smak vår majestät. Eller vad sägs om 2018-års Nobelprisvinnaren Olga Tokarzuk och hennes nyutkomna bok Löparna. Det är en är en roman om att befinna sig i ständig rörelse. Men också om att till varje pris bjuda motstånd – att bromsa och bevara.

Barack Obamas favoritbok

Det var ett gigantiskt pådrag när president Obama var i Sverige, och självklart mötte han vårt svenska kungapar!

Annons

Kungen köpte också Tara Westovers memoarer Allt jag fått lära mig, som har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och som har översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Kungen älskar historia

Det är inte någon hemlighet att kungen älskar historia och kanske köpte han även en och annan bok till sig själv för med till kassan kom även Kate Quinns nyutkomna historiska roman Jägarinnan. Den handlar om den våghalsiga stridspiloten Nina Markova som sätter allt på spel när andra världskriget närmar sig och ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente. Men när hon hamnar bakom fiende- linjen, i händerna på den ökända mördaren, kallad Jägarinnan, tvingas hon uppbåda all sin styrka och list för att överleva.

Där fanns också Niklas Natt Och Dags bok 1794, uppföljaren till succéromanen 1793.

Mattias Klum.
Mattias Klum.

Kanske köpte kungen en julklapp till prins Carl Philip för det slank även ner en fotobok av prinsens gode vän, naturfotografen och författaren Mattias Klum.

Kungen köpte bok om Knutby

Sist, men högst aktuell, köpte kungen Jonas Bonniers nyutkomna och verklighetsnära roman Knutby. Den handlar om familjen Forsman som flyttar till Knutby i Uppland, sommaren 1997, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo.

Foto: TT

Annons