Kungens hårda krav på prins Daniel för att skydda Victoria

prins daniel kronprinsessan victoria kung carl gustaf

Kronprinsessparet firar 10 år som gifta och vi blickar tillbaka på deras kärlekssaga – som inte alltid varit en dans på rosor.

Prins Daniel är i dag en självklar medlem i den svenska kungafamiljen och en god representant för Sverige. På fredag, den 19 juni, har han varit gift med kronprinsessan Victoria i hela 10 år men vägen in i slottet var inte helt spikrak. Åtminstone inte till en början.

Kronprinsessan Victoria är kungaparets äldsta barn och Sveriges framtida drottning. Och ända sedan hon var liten har kungen varit mån om att hon ska gifta sig, och bilda familj, med någon som klarar av att stötta kronprinsessan i sitt viktiga uppdrag – för Sverige.

Kungen ställde hårda krav

Kungaparet har ett stort nätverk runt omkring sig, de flesta av dem tillhör Stockholms societet, och Victoria, Carl Philip och Madeleine har genom hela uppväxten umgåtts mycket med sina föräldrars barn. Därför blev kungen lite förvånad när kronprinsessan valde att förälska sig i en man, som kom från en helt okänd familj – i Ockelbo. Och inte nog med det – han var hennes personliga tränare.

Kungen ville

Svensk Damtidning erfar att det rynkades en det rynkades en del på näsan när Victoria berättade om sin nya pojkvän, för åtta år sedan. Vem var han? Och framförallt, hade han några skelett i garderoben som inte var passande för en blivande prins?

Men det visade sig snabbt att Daniel Westling var en reko kille, som älskade Victoria över allt annat. Och så var det förstås ett plus att hans uppväxt hade handlat om föreningsliv och idrottsmedaljer istället för vilda festkvällar, som förevigats på bild.

victoria och daniel 10 årig bröllopsdag nya bilder

10 år som gifta! I dag har prins Daniel en självklar plats i den svenska kungafamiljen. Men det har inte alltid varit en dans på rosor.

Kronprinsessan har själv kommenterat familjens synpunkter, på hennes blivande partner, och menar att diskussionerna handlade om omtanke.

– De var oroliga, både för mig och Daniel. Som förälder vill man ju sina barns bästa. De ville ju självklart att jag skulle få bästa möjliga stöd och uppbackning för min uppgift nu och i framtiden. Hur skulle de kunna veta att Daniel kunde ge mig det? Hur skulle han själv klara det? Det är ingen lätt roll att komma in i utifrån, men jag känner en allt större trygghet ju längre vi har känt varandra, berättade Victoria i Herman Lindquists bok ”Victoria – drottning med tiden”, som kom år 2010.

Men i dag, 10 år senare, är det ingen som tvivlar på prins Daniel. Han bevisar, gång på gång, att han är rätt man får Victoria och en godhjärtat prins som gör sitt yttersta för att representera Sverige i konungens tjänst. För Sverige – i tiden.

Foto: TT