Kungens hårda ord till Silvia efter tårarna: "Gör någonting då!"

Kungens hårda ord till Silvia efter tårarna: "Gör någonting då!"

Kungen tog till de hårda orden med drottning Silvia.

Hör kungens utspel på skifteskonseljen: ”Dags att lämna”
Slå på ljud

Drottning Silvia har länge engagerat sig för att hjälpa demenssjuka. För 25 år sedan grundade hon Silviahemmet för att sprida kunskap om sjukdomen.

Drottning Silvia fick se tårar – hårda orden från kungen

Kungen och drottning Silvia

Kungen är barsk men älskvärd!

Silvias engagemang för de äldre går djupt. I en intervju med Elle berättar drottningen att hon gick från tanke till handling efter att själv tillbringat lite tid på olika faciliteter där äldre personer vårdades.

– Jag kommer ihåg att jag besökte flera ålderdomshem som var fina, jättetrevliga. Det var god mat, och personalen tog väl om hand om de boende. Men, många var ledsna. De grät. Barnen besökte dem inte. Eller så kom de inte ihåg att barnen besökt dem. Men de var väldigt ledsna över att kontakten med familjerna inte fanns, säger drottningen i intervjun.

Silvia blev väldigt tagen av tårarna. Så pass tagen att hon pratade med sin make om saken, som med sin vanliga råa men hjärtliga ton kom med ett förslag.

– Det berättade jag för Kungen en dag, och det var då som han sade ”men gör någonting då!” ”Vad ska jag göra?,” svarade jag. ”Hitta på någonting!,” sa kungen, säger Silvia.

"Hon brinner för det här"

Silvia fick en idé. En picknick på Drottningholm för de äldre.

– Så alla fick ta med sig sin egen picknick, och så serverade jag frukt och dryck och ett litet program. Det hela skulle börja klockan elva, men de var där redan halv tio! Men det blev en fin picknick till slut. Numera har Ekerö kommun tagit över idén, så varje år blir det ”De gamlas dag” här på Ekerö, säger Silvia.

Och Silvias engagemang är äkta var. Det såg man när hon besökte Lotsens vård- och omsorgsboende i Nynäshamn.

– Det märks att hon är väldigt intresserad. Hon ställde frågor om hur vi jobbade, och man märker att hon brinner för de här frågorna, sa enhetschefen Helen Roth när Svensk Damtidning ringde upp.