Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens hemliga plan för sjuka systern prinsessan Désirée, 85 – har fixat en speciallösning

28 jan, 2024, 10:00 
Prinsessan Désirée och kungen

Kungen har löst ett specialarrangemang åt sin storasyster, prinsessan Désirée.

Annons

Prinsessan Désirée brukar betraktas som landets hemligaste prinsessa. Hon är den av Hagasessorna som tydligast valt bort det kungliga strålkastarljuset. Enda gången vi får se henne är på dop och dylikt – hon har med bestämdhet tackat nej till alla former av officiella åtaganden.

Oftast håller hon till på slottet Koberg på Västkusten, ungefär två mil söder om Göteborg. Men på sista tiden har Désirée, som hunnit bli 85 år gammal, kämpat med hälsobekymmer. Sommaren 2022 tillbringade hon till största del på Sahlgrenska sjukhuset efter att ha drabbats av hjärnhinneinflammation.

Så lever prinsessan Désirée i dagBrand logo
Så lever prinsessan Désirée i dag

Kungens plan för prinsessan Désirée

Men kungen har även ordnat en lägenhet åt Désirée i Stockholm, så att hon också kan bo nära sin bror när det behövs. Enligt tidningen Hem & Hyra har Désirée en 95 kvadratmeter stor lägenhet i Hovstallet, i närheten av Stureplan. För den betalar hon 9 940 kronor i månaden.

Prinsessan Desirée och kungen

Det är en anmärkningsvärd låg hyra sett till marknadsläget. Därför har Hem & Hyra-reportaget rubriken "Billigare i slott än koja – så får kungens kontakter gräddfil på hyresmarknaden".

Annons

– Vid hyressättning använder vi bruksvärdessystemet som grund, men tar hänsyn till att bostäderna inte omfattas av besittningsskyddet. Vårt förslag på hyra ska därefter godkännas av Ståthållarämbetet, säger Peter Wallin på Statens fastighetsverk till Hem & Hyra.

– Det är vi som sitter med hyresavtalen. När någon bostad blir ledig meddelar vi Ståthållarämbetet det. Därefter får vi via telefon eller mejl besked av Ståthållarämbetet vem som ska ha lägenheten, säger Peter Wallin som är fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.

Prinsessan Désirée får superhyra

Désirée har som sagt fått ett kanonpris av lillebror. Enligt Hem & Hyras räkneexempel kan hyran per kvadratmeter för Stockholms studentlägenheter vara mer än fyra gånger så hög som ståthållarens bostäder.

Annons