Kungens hemska upptäckt på morgonen – familjeskandalen dras upp igen: "Monarkin i gungning"

31 mar, 2022, 10:00 
Kungen och drottning Silvia

Kungen har fått sin värsta skandal uppmärksammad igen.

Annons
EXKLUSIVT! Här fångas kungen och Silvia på film – på Tomas Ledins konsert i Globen
EXKLUSIVT! Här fångas kungen och Silvia på film – på Tomas Ledins konsert i Globen

Kungen och hans familj har blandade minnen från 2010. Det var på ett sätt ett lyckans år, eftersom det var då kronprinsessan Victoria gifte sig med sin prins Daniel.

Samtidigt överskuggades den kungliga glädjen av en skandalomsusad, väldigt omskriven bok. Den motvillige monarken, skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer.

Kungens familjeskandal upp till ytan igen

Boken presenterade tidigare okända detaljer om kungens privatliv. Bland annat la författarna fram ganska uppseendeväckande uppgifter om att kungen ska ha varit på stripp- och sexklubbar.

Och nu blir skandalen återigen aktualiserad. Sveriges Radio, eller närmare bestämt gänget bakom den hejdlöst populära programserien P3 Dokumentär, har publicerat ett avsnitt ägnat helt åt avslöjandena i boken.

Annons

"Kungaboken och skandaldrevet", heter avsnittet.

"En granskande bok om Carl XVI Gustaf leder till att Kungen tvingas möta sitt livs tuffaste mediebevakning och snart är hela monarkin i gungning. Fler och fler dras in i skandalerna. En ökänd kriminell porrklubbsägare kliver fram och får en nyckelroll i dramat. Och när hemliga ljudinspelningar avslöjar att kungens nära vän haft möten med gangsters fördjupas krisen för kungahuset. Allra allvarligast är uppgifterna om att Sveriges statschef kan ha försatt sig själv i situationer som medför risk för utpressning. Boken, 'Den motvillige monarken', leder till en diskussion om kungens framtid på tronen. Förtroendesiffrorna för kungahuset faller till rekordlåga nivåer. Men mediedrevet slår även mot andra personer som pekas ut i boken och mot bokförfattarna själva", kan man läsa i programbeskrivningen.

Det här kan inte vara välkomna nyheter för kungen och hovet. Vår statschef har kommenterat boken en enda gång, under en improviserad presskonferens 2010. Det var då kungen fällde de klassiska orden ”vi vänder blad”, i vad som flera experter beskrev som ett PR-haveri.

Annons

– Kungen lovade att han inte skulle vidröra boken. Alla rådgivare var överens om att inget bra kunde komma ur det. Men sedan gjorde han det ändå. Det var det första han sa. En fullständig katastrof!, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om presskonferensen i vår podcast Svensk Dam Doku.

Annons