Kungens herrklubb med eliten – hemliga reglerna avslöjade

Kung Carl Gustaf

Få vet om vad som händer innanför herrklubbens exklusiva väggar där kungen är hedersledamot. Nu har de hemliga reglerna läckt ut.
Slå på ljud

I Lorensbergs villastad i Göteborg hittar man den – en av Sveriges mest exklusiva herrklubbar.

På medlemslistan finns runt 1 200 högt uppsatta chefer, politiker, TV-profiler, miljardärer och kungen.

Här råder strikta regler som inte når allmänhetens ögon. Nu kan GT avslöja vad som egentligen pågår på Royal Bachelors Club.

Hemliga medlemslistan läckt

Vilka som är medlemmar på Royal Bachelors Club kommuniceras inte utåt. Det här är ingen slump, säger programchef Pether Ribbefors.

– Just medlemmar, där håller vi hårt på integriteten, vilka som är medlemmar. Som de flesta föreningar delar vi inte med oss av medlemslistan, säger han till GT.

Ändå lyckas tidningen få tag på medlemslistan tillsammans med interna dokument om klubbens strikta regler.

Tidningskoncernen Stampens huvudägare Peter Hjörnes sålde nyligen sin villa i Lorensbergs villastad för 48 miljoner kronor.

Kungen är inte bara medlem i klubben, han är även förste hedersledamot. Därmed är han befriad från inträdesavgift och årsavgift.

Han är i fint sällskap, medlemslistan består av miljardärer som Dan Sten Olsson, Hans Wallenstam och Erik Selin.

Här finns också domare, toppjurister, och folkkära TV-personligheter som Knut Knutsson, Harald Treutiger och Peter Harryson.

Alla måste rätta sig efter de strikta bestämmelser som finns inom den slutna klubben. Endast män får bli medlemmar.

– Kvinnor är hjärtligt välkomna i klubben att äta lunch och middag. Vi har massor evenemang med kvinnor, men de är inte medlemmar, säger klubbens ordförande Lars-Eric Boreström till GT.

Kungen

Kung Carl Gustaf har varit medlem i Royal Bachelors Club sedan han tillträdde som kung 1973.

Royal Bachelors Clubs strikta regler

Enligt de interna dokumenten är Royal Bachelors Clubs syfte "befrämjandet av en nöjsam och ostörd samlevnad".

Det råder fotoförbud, strikta bestämmelser kring mobilanvändning och lika strikta regler om att sprida information om klubben.

"Klubben värnar om medlemmarnas och gästernas integritet och har inte någon närvaro på sociala medier. Medlemmar och deras gäster ombeds att inte heller göra några referenser till Klubben i egna sociala mediekanaler. Extern kommunikation hänvisas till Klubbens ordförande eller intendent."

LÄS MER: Här festar prinsessornas innersta krets – klubben avslöjad

Trots att klubben består av elit-medlemmar och inflytelserika personer vill Ribbefors och Boreström tona ner bilden av att viktiga beslut tas inom klubbens väggar.

– Bachelors Club är uteslutande en social klubb. Det förklarar vi för dem som söker medlemskap och liknande. Det finns även businessklubbar i världen, men det är inte den kulturen vi har på Bachelors Club, säger Ribbefors.

Foto: TT

LÄS MER: Chris O'Neills innersta krets: Makthavare och kändisar

LÄS MER: Chockbeskedet! Skilsmässa i prinsessornas innersta krets

LÄS MER: Kungabarnens livvakt: Hemliga orden till kungen