Kungens historiska drag – talar i SVT om corona

kungen tal coronaviruset
Kungen talar till svenska folket – mitt i krisen.
Annons

I takt med att coronaviruset har fått ännu större spridning, runt om i världen, stiger förstås människors oro. Nu ändrar kungen därför sitt sätt att kommunicera med svenska folket.

Kungen följer Margrethe och Harald

Istället för skrivna meddelanden på hovets hemsida, som han skickade ut under fredagen (den 13 mars), kommer konungen nu filmas på slottet och talet kommer sedan att tv-sändas i SVT.

Annons
Annons
drottning margrethe
Drottningen Margrethe talade till sitt land under tisdagen. Nu går kusinen Carl Gustaf i hennes fotspår.

Det här är en kommunikationsstrategi som både kung Harald och drottning Margrethe har tagit till i den rådande krisen.

“Vi befinner oss i en situation som både är overklig, främmande och skrämmande för oss alla. Vi känner varken igen vår vardag eller världen runt omkring oss. Och vi befinner oss bara i början av någonting som vi inte kan veta konsekvenserna av.”, sa kung Harald när han talade till det norska folket.

Annons

Den danska drottningen vände sig dessutom till danskarna på bästa sändningstid – och talet sändes i flera tv-kanaler samtidigt.

– I farans stund håller vi samman. Den här gången visar vi sammanhållning genom att hålla avstånd. Danmark står inför en allvarlig situation. Jag förstår att många är oroliga och bekymrade, förklarade Margrethe. Vi har vant oss vid att världen står öppen – nu är gränserna stängda. Det är vår nya verklighet, sa Margrethe.

Talet i SVT kommer att bli historiskt

Både den svenska kungens och drottning Margrethes tal av är historiska. Kung Carl Gustaf brukar endast hålla tv-sända tal på juldagen och Margrethe talar endast till det danska folket, på det här sättet, i sitt nyårstal. Men nu har regenterna alltså tänkt om.

Annons

Människor behöver trygga röster i denna svåra tid och både kungen och kusinen Margrethe vill vara där för sina länder.

Kungen och kronprinsessan kommer även informeras av delar ur regeringen vid en specialinsatt konselj under dagen, omkring klockan 15, talet beräknas sändas i SVT efter den konseljen.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

16 kommentarer till “Kungens historiska drag – talar i SVT om corona”

 1. Leo skriver: 18 mars, 2020

  Kungens talskrivare brukar vara bra!


 2. Fundering skriver: 18 mars, 2020

  Bra – Kungen är vår trygga landsfader! För MIG är Löfvens tal “tomt prat”, eftersom han på ett tydligt sätt har visat att människor i Sverige inte har samma värde och en sådan person vill inte JAG lyssna på i kristider.


  1. Helene skriver: 18 mars, 2020

   Fundering.
   Statsepidemiolog : A. Tegnell är den stora “landsfadern” att lyssna på, att lita på.–Statsminister Löfven talar endast efter de riktlinjer som förmedlats av ovanstående. Detta gäller samhällets alla funktioner. Den stora delen: Ekonomi: sköter regering/riksdag /finansdepartementet om. –Kungen får sitt tal skrivet av god talskrivare, som fått sin info. av Löfven. –Kungen samt hela den sk. kungliga familjen dvs. KP.paret med familj, samt Carl-Philip med familj, har exakt som vid en väntande förlossning,–ett helt team av läkare sjuksköterskor till all tre familjer till sitt förfogande!—-Detta skrivet av en person som nu är ledig för första gången på 7 dagar. Arbetsdagar ca, 12-14 timmar. Allt för att hjälpa människor som behöver vård. -Här hemma finns vår dotter 8 år som jag knappt sett på en hel vecka. Jag är INTE ensam om detta, alla inom sjukvården arbetar otroligt mycket. Inget tal om rädsla för smitta, eller trötthet! —Nej, fundering, någon landsfader eller annat är INGEN i den kungafamiljen. Ändå åtnjuter de resuser av medicinsk personal, samt lokaler som står till deras förfogande. Allt medan många sjuka vårdas bakom ett skynke, eller ett badrum/förråd!!


 3. Hans Johanson skriver: 18 mars, 2020

  Till Fundering. Så du tycker att kungen och du och jag har samma värde? Kungahuset sår ju över allting i Sverige, liksom alla andra kungadömen. Här kan vi säga “Hej du” till statsministern. Men det går inte till kungen. Där skall man stå med mössan i handen och buga. Kungahuset borde avskaffas. Har inget berättigande i ett demokratiskt land. Där vi som skattebetalare stå för deras liv i lyx och överflöd


  1. charlotte skriver: 18 mars, 2020

   Hans Johanson,
   Lever du kvar i Fattig-Sverige? Att “stå med mössan i hand och buga” var längesedan man gjorde i vårt land. Nu tar underklassen över och spottar på polis och andra myndigheter. Det är inte någon trevlig utveckling av ett f d civiliserat land.


 4. Bea skriver: 18 mars, 2020

  Bästa Hans Johansson.
  ”Samma värde …säga hej du…mössan i handen”

  Ja du har verkligen samma människovärde. Att säga hej hej det gör du om du vill och känner för det.
  Att stå med mössan i hand det gjorde inte ens min gamlemorfar på sin tid så den generationen är utdöd.
  Ditt agerande och uppförande bestämmer du helt själv.

  Var som du är – artig och belevad och snäll mot alla dina medmänniskor
  (med eller utan titlar) – alla har vi samma värde och det vinner man mest på.
  Ha en bra fin dag.


 5. Barbro skriver: 18 mars, 2020

  Vem bryr sig om vad kungen säger.?????


 6. Elna skriver: 18 mars, 2020

  Funderingar, du lyssnar inte på vår statsminister, läser och litar du självutnämnda virologer.


 7. PernillaA skriver: 18 mars, 2020

  Helene bra skrivit och ett stort tack till dig och alla som jobbar inom vården


 8. Helene skriver: 18 mars, 2020

  Pernilla.

  Tack! Då sjuksköterske- eleverna får studera i hemmet, har jag valt att vara praktiskt arbetande. —Nu: Mår som en “prinsessa”–härlig “lyxmat” inhandlad av make. Gott vin i glasen, dotter “fnittrar” med kompis,-kan det bli bättre? 🙂 🙂 Ha det så gott o ta hand om dej!


 9. Bror skriver: 19 mars, 2020

  Kostnadseffektivitet är särskilt påkallat i allvarstider. Rätt man/kvinna på rätt plats blir då särskilt uttalat – som nu.
  Låt därför vårdpersonal “vårda” och lämna förhållandet politik-expertis-förvaltning åt dem som är bättre skickade att göra den sortens grannlaga avvägningar.


  1. Helene skriver: 19 mars, 2020

   Bror.
   Angående kostnadseffektivt.–Arbetar hemifrån idag, arbetet består av uppgifter till ssk.-eleverna på distans. I morgon åter till praktiskt arbete. Ser tyvärr alltför många spec. äldre kolleger som inte “vågar” sig ut i praktiskt arbete. Just nu ligger focus på att få in så många respiratorer som möjligt från ffa.Tyskland. Detta skulle skötas av inköpsavd. men de hade inte frågat våra narkosläkare om “typ av”. -Sändningen som kom var helt felaktig! Ex. på icke kostnadeffektivt. Runt om i landet förekommer detta scenario av : icke rätt man på rätt plats, eller brist på kommunikation.


 10. Grethe skriver: 19 mars, 2020

  Tegnell sa det gjør ingenting om barn får sykdommen. Nå hører vi fra Frankrike at barn får sykdommene mye hardere enn de først trodde….så hvor lenge skal Sverige sitte på gjerdet for at de tror de vet best, og økonomien er viktigere…skal de vente til smitten har eksplodert i befolkningen?


 11. IngridR skriver: 19 mars, 2020

  Kungen ser väldigt irriterad ut på bilden. Känner medlidande med honom. Han hade nog föredragit att bli lantbrukare.


 12. charlotte skriver: 19 mars, 2020

  Det går nog virus på Slottet också. Jag tyckte att Kungen verkade förkyld och hade lite svårt att läsa sitt tal. Riskgrupperna får hålla sig hemma och inte utmana ödet.


 13. Birthe Vejrum skriver: 20 mars, 2020

  I de seneste tal fra Statens Serum Institut fremgår det/kan man se, at 13 børn UNDER 9 år er registreret smittet, medens det gælder for 35 i aldersgruppen til 19 år.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar