Kungens historiska drag – talar i SVT om corona

kungen tal coronaviruset

Kungen talar till svenska folket – mitt i krisen.

I takt med att coronaviruset har fått ännu större spridning, runt om i världen, stiger förstås människors oro. Nu ändrar kungen därför sitt sätt att kommunicera med svenska folket.

Kungen följer Margrethe och Harald

Istället för skrivna meddelanden på hovets hemsida, som han skickade ut under fredagen (den 13 mars), kommer konungen nu filmas på slottet och talet kommer sedan att tv-sändas i SVT.

drottning margrethe

Drottningen Margrethe talade till sitt land under tisdagen. Nu går kusinen Carl Gustaf i hennes fotspår.

Det här är en kommunikationsstrategi som både kung Harald och drottning Margrethe har tagit till i den rådande krisen.

“Vi befinner oss i en situation som både är overklig, främmande och skrämmande för oss alla. Vi känner varken igen vår vardag eller världen runt omkring oss. Och vi befinner oss bara i början av någonting som vi inte kan veta konsekvenserna av.”, sa kung Harald när han talade till det norska folket.

LÄS MER: KUNG HARALDS TAL TILL NORSKA FOLKET

Den danska drottningen vände sig dessutom till danskarna på bästa sändningstid – och talet sändes i flera tv-kanaler samtidigt.

– I farans stund håller vi samman. Den här gången visar vi sammanhållning genom att hålla avstånd. Danmark står inför en allvarlig situation. Jag förstår att många är oroliga och bekymrade, förklarade Margrethe. Vi har vant oss vid att världen står öppen – nu är gränserna stängda. Det är vår nya verklighet, sa Margrethe.

Talet i SVT kommer att bli historiskt

Både den svenska kungens och drottning Margrethes tal av är historiska. Kung Carl Gustaf brukar endast hålla tv-sända tal på juldagen och Margrethe talar endast till det danska folket, på det här sättet, i sitt nyårstal. Men nu har regenterna alltså tänkt om.

Människor behöver trygga röster i denna svåra tid och både kungen och kusinen Margrethe vill vara där för sina länder.

Kungen och kronprinsessan kommer även informeras av delar ur regeringen vid en specialinsatt konselj under dagen, omkring klockan 15, talet beräknas sändas i SVT efter den konseljen.

Foto: TT