Kungens hjärtskärande ord om svåra sorgen

Kungen
Kungen var bara några månader gammal då han var med om en gigantisk förlust. I januari 1947 miste hans far livet i en flygolycka på Kastrup i Danmark. I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi historien om när kungens pappa dog.
Annons

Det är den 10 januari 2005. I Stockholms stadshus hålls en minnesceremoni för tsunamins offer. Nära 300 000 människor miste livet i flodvågskatastrofen i slutet av december 2004, av dem var 543 personer svenskar.

Annons

Benny Anderssons orkester har precis spelat en sorgevisa och det är dags för dagens första talare. Med långsamma steg går kungen, Carl XVI Gustaf, upp för trapporna mot talarstolen. I sin hand håller han ett par hopvikta papper. Stadshuset är fyllt av människor. Framför tv-apparaterna sitter därtill tusentals och åter tusentals svenskar och följer ceremonien. Kungen, som visserligen är en van talare men inte direkt gjort sig känd för att tala särskilt personligt genom åren, gör nu något han aldrig tidigare gjort.

Kungens pappa
1946 Prinsessan Sibylla med nyfödde prins Carl Gustaf i knät tillsammmans med kronprins Gustaf Adolf och prinsessorna Margaretha, Désirée, Birgitta och Christina i Haga i samband med prinsens dop.
Annons

”Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt tillrätta och sluta berättelsen med att ”sedan levde de alla lyckliga i alla sina dagar”, säger kungen i sitt tal.

Han fortsätter:

”Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saken.”

Kungens pappas begravning
Prins Gustaf Adolfs jordfästning.

Kungens pappas död har inte bara spelat en gigantisk roll i kungens liv. Hans död har också påverkat hela Sverige och den svenska monarkin. Trots det håller händelsen på Kastrups flygplats den 26 januari 1947 på att falla i glömska. Kanske beror det på att kungen oerhört sällan berättar den här historien. Och ja, visst finns det en förklaring till det. På Haga slott, under lillprinsens och Hagasessornas uppväxt, var det ingen som pratade med den blivande kungen om pappan, prins Gustaf Adolf, som omkom i en flygolycka 1947. På den tiden bearbetades inte sorg på det sätt som man kanske är van vid i dag.

Annons
Kungens mamma och pappa
Kungens mamma och pappa.

– Jag visste väldigt lite, jag visste ingenting. Jag vågade inte fråga heller. Man var uppfostrad på det sättet förr i tiden. Jag kände att det var ett känsligt område, tabu att fråga om, har kungen själv sagt om saken, i en intervju med TT.

I nya Svensk Dam Doku berättar vi historien om när kungens pappa gick bort. Vi berättar om den tragiska olyckan, och vad som hände sedan.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Kungens hjärtskärande ord om svåra sorgen”

 1. Fluff skriver: 5 maj, 2020

  Är detta för att få oss att känna sympati och ha överseende med bilköpet?


  1. Anna skriver: 5 maj, 2020

   Förmodligen!


 2. Kajsa Nilsson skriver: 5 maj, 2020

  Det var ett fint tal men det var inte skrivet av kungen själv. Den som skrev talet heter Eliasson (har just nu glömt förnamnet). Han var en f d folkpartist som då hade blivit hovmarskalk. Att kungafamiljen tog åt sig äran av talat är väl måhända förståeligt men det hade varit mer klädsamt om de inte så tydligt upprepat att “de skrev talet tillsammans”. Alla kan inte skriva tal och då är det naturligt om man, i den position som kungen har, tar till hjälp. Men – äras den som äras bör…


  1. charlotte skriver: 5 maj, 2020

   Alla kungligheter har talskrivare, även drottning Margrethe!


 3. Anna skriver: 6 maj, 2020

  Jag har en fråga till Bror i detta sammanhang (Bror verkar nämligen veta det mesta om kungligheter inkl kuriosa och mindre kända fakta): jag läser nu “Mein lieber Reichskanzler!” av Staffan Thorsell, f d chefredaktör på Expressen, om kungahusets och det officiella Sveriges förhållande till nazismen. Skrämmande läsning…men nu till min fråga. På sidan 22 skriver författaren:
  ” Carl Gustafs föräldrar döpte honom till Carl Gustaf Folke Hubertus. Namnet Hubertus fick han efter sin morbror som 34 år gammal stupade på östfronten. Själv gav han sin äldsta dotter, kronprinsessan Victoria, också namnet Adelheid efter sin mormor som vi snart kommer att möta i berättelsen om hur Koburg blev ett nazistiskt fäste”.
  Detta är första gången jag läser att KP Victoria skulle heta Adelheid…den uppgiften förekommer inte någon annanstans. Victoria Ingrid Alice Désirée är de enda namn en sökning ger vid handen. Man kan väl inte ha fler inofficiella förnamn…Bror, om du (eller någon annan) vet något om detta vore det intressant att veta.


  1. Bror skriver: 11 maj, 2020

   Anna
   Här tror jag faktiskt att det föreligger något så banalt som en namnförväxling av Thorsell. Victorias farmors mor hette Victoria Adelheid. Något mer än Victoria Ingrid Alice Desirée heter inte Victoria.
   Som du säger, bär kungen namnet Hubertus efter mammans bror som stupade på östfronten. Hubertus var den av syskonen som enligt uppgift stod Sibylla allra närmast.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar