Kungens hjärtskärande ord om svåra sorgen

Kungen

Kungen var bara några månader gammal då han var med om en gigantisk förlust. I januari 1947 miste hans far livet i en flygolycka på Kastrup i Danmark. I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi historien om när kungens pappa dog.

Det är den 10 januari 2005. I Stockholms stadshus hålls en minnesceremoni för tsunamins offer. Nära 300 000 människor miste livet i flodvågskatastrofen i slutet av december 2004, av dem var 543 personer svenskar.

Benny Anderssons orkester har precis spelat en sorgevisa och det är dags för dagens första talare. Med långsamma steg går kungen, Carl XVI Gustaf, upp för trapporna mot talarstolen. I sin hand håller han ett par hopvikta papper. Stadshuset är fyllt av människor. Framför tv-apparaterna sitter därtill tusentals och åter tusentals svenskar och följer ceremonien. Kungen, som visserligen är en van talare men inte direkt gjort sig känd för att tala särskilt personligt genom åren, gör nu något han aldrig tidigare gjort.

Kungens pappa

1946 Prinsessan Sibylla med nyfödde prins Carl Gustaf i knät tillsammmans med kronprins Gustaf Adolf och prinsessorna Margaretha, Désirée, Birgitta och Christina i Haga i samband med prinsens dop.

”Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt tillrätta och sluta berättelsen med att ”sedan levde de alla lyckliga i alla sina dagar”, säger kungen i sitt tal.

Han fortsätter:

”Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saken.”

Kungens pappas begravning

Prins Gustaf Adolfs jordfästning.

Kungens pappas död har inte bara spelat en gigantisk roll i kungens liv. Hans död har också påverkat hela Sverige och den svenska monarkin. Trots det håller händelsen på Kastrups flygplats den 26 januari 1947 på att falla i glömska. Kanske beror det på att kungen oerhört sällan berättar den här historien. Och ja, visst finns det en förklaring till det. På Haga slott, under lillprinsens och Hagasessornas uppväxt, var det ingen som pratade med den blivande kungen om pappan, prins Gustaf Adolf, som omkom i en flygolycka 1947. På den tiden bearbetades inte sorg på det sätt som man kanske är van vid i dag.

Kungens mamma och pappa

Kungens mamma och pappa.

– Jag visste väldigt lite, jag visste ingenting. Jag vågade inte fråga heller. Man var uppfostrad på det sättet förr i tiden. Jag kände att det var ett känsligt område, tabu att fråga om, har kungen själv sagt om saken, i en intervju med TT.

I nya Svensk Dam Doku berättar vi historien om när kungens pappa gick bort. Vi berättar om den tragiska olyckan, och vad som hände sedan.

Här hör du hela det nya avsnittet.

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna via podcaster-appen

Foto: TT