Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens ilska – vill stoppa bilderna på Madeleine: ”Upprörd”

02 mar, 2024, 12:00 

Click to add subtitle

Annons

Idag är det svårt att tänka sig prinsessan Madeleine utan sin Chris O'Neill, men innan hon hittade sin stora kärlek hade Madeleine ett gäng omtalade romanser.

Den kanske mest kända är den med Jonas Bergström, som resulterade i en bruten förlovning och hjärtekross. Men innan Jonas var Madeleine tillsammans med “bad boyen" Erik Granath.

Detaljen som skiljer Jonas Bergström från Chris O'Neill!Brand logo
Detaljen som skiljer Jonas Bergström från Chris O'Neill!

Så träffade prinsessan Madeleine exet Erik Granath

Madeleine och Erik lärde känna varandra genom gemensamma vänner. Faktum är att Erik gick på internatskolan Lundsberg samtidigt som prins Carl Philip, och på den vägen fick de kontakt.

Det gick några år av sporadisk kontakt, innan Madeleine flyttade till London för att studera. Där blossade kärleken upp mellan Madeleine och Erik på riktigt.

Annons
Erik Granath.
Erik Granath.Pernilla Wahlman/Aftonbladet/TT

– Jag vill bete mig som en helt vanlig tjej, sa Madeleine när hon befann sig i Storbritannien.

Riktigt så blev det inte. Fotografer flockades utanför Madeleines hem, och hon förföljdes av paparazzis. Så även när hon var ute på en promenad med den nya flamman Erik Granath i Hyde Park...

Kungens ilska efter bilderna på prinsessan Madeleine

Året var 2001, och bilderna som en fransk fotograf knäppte på den svenska prinsessan och hennes pojkvän skulle ge upphov till en stor skandal. Bilderna visade hur pojkvännen höll handen i ett grepp om Madeleines bröst – som fick kungen att se rött.

Annons

– Han hade nu tittat på bilden ungefär tjugo gånger och varje gång hade han blivit mer och mer upprörd, skriver Johan T Lindwall i boken Madeleine: prinsessan privat.

Efter samtal med Madeleine lade sig inte ilskan:

– Kungen var fortfarande helt rasande och funderade i samma sekund på att kalla hem dottern till Sverige. Det här var långt ifrån acceptabelt, det gick utanför alla kungliga regler och gränser.

Madeleine själv bad om ursäkt, och hade inte sett några fotografer vid tillfället.

– Madeleine var själv mållös och kunde inte annat än be sin pappa om ursäkt. Det hade inte varit meningen och det var inte så allvarligt som det såg ut på bilden. De hade ju bara larvat sig, skriver Johan T Lindwall.

Fadäsen glömdes bort så småningom, och Madeleine och Erik fortsatte träffas tills de gick skilda vägar 2011, efter flera turer kring Granath.

- Han är passé, sa Madeleine till Aftonbladet när uppbrottet var ett faktum.

Prinsessan Madeleine och Erik Granath på semester i Frankrike.E-Press/TT

Foto: TT

Annons