Kungens kamp – efter beskedet om Christina

prinsessan christina kung carl gustaf

En kunglig representation utan prinsessan Christina. Den tanken känns helt ofattbar. Christina tillhör inte Det Kungliga Huset. Och det har inte gjort sedan giftermålet med Tord Magnuson. Vi reder ut hur Hagasessans roll kommer att se ut framåt.

Kungaparet har dragit ett tungt lass när det kommer till att representera Sverige. Under flera decennier har de rest land och rike runt, varit på otaliga galamiddagar och uppmärksammat stora invigningar. Men de har inte varit ensamma om den kungliga arbetsbördan. Kungens storasyster, prinsessan Christina, har nämligen arbetat flitigt i kungahusets tjänst under hela sitt vuxna liv.

Men nu är de kungliga rollerna omgjorda. Christina tillhör fortfarande kungafamiljen men hon är inte en del av Det Kungliga Huset. Ändå är hon en av dem som deltar allra mest i den vardagliga representationen. Frågorna var många när riksmarskalk Fredrik Wersäll bjöd in till presskonferens på slottet men en fråga som blev hängande i luften – obesvarad – var den om prinsessan Christina.

Prinsessan Christina har arbetat flitigt i konungens tjänst

Hur kommer Hagasessans roll att se ut framåt?, var det många som undrade. Vi ringde upp hovets informationschef Margareta Thorgren för att bringa lite klarhet i frågan.

– Prinsessan Christina får egna inbjudningar och hon kommer att fortsätta stötta kungaparet i program som kungen anser viktiga. Hela kungafamiljen kommer att stötta statschefen i den mån det behövs och prinsessan Christina har ju gjort det väldigt mycket och kommer även att göra det fortsättningsvis.

Men faktum kvarstår. Eftersom Christina inte är en del av Det Kungliga Huset förväntas hon heller inte “tas i anspråk för officiella uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på sin hemsida.

Hur mycket Christina kommer att representera handlar istället om Hagasessans egen pliktkänsla. Inga kungliga krav kommer att ställas på henne. Men känner vi prinsessan rätt kommer hon att bistå kungen och drottningen ändå.

Det är svårt att tänka sig hur den kungliga representationen skulle se ut utan Christina. Det tycker nog de allra flesta. Inte minst hennes bror, kung Carl Gustaf.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: