Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens kortege igång – därför saknas Victoria och Daniel!

16 sep, 2023, 12:50 

Därför åker inte kronprinsessan Victoria och prins Daniel med i kortegen.

Annons

Kungen firades stort under fredagen och på jubileumsbanketten närvarade högt uppsatta politiker, presidenter och så klart även kungligheter – samtliga för att fira Sveriges statschef.

Vilka klänningar – och juveler! Se när kungligheterna kommer till jubileumsbankettenBrand logo
Vilka klänningar – och juveler! Se när kungligheterna kommer till jubileumsbanketten

Kronprinsessan Victoria höll också ett tal till sin pappa kungen, där hon nämnde den trygghet hon känt som barn – en trygghet som runnit vidare in till det arbetsliv hon och kungen i dag har.

– Du är en konstant trygghet för mig, men också för många andra. Jag är så glad att få fira detta historiska jubileum tillsammans med dig – och hela Sverige, sade kronprinsessan Victoria bland annat.

Annons

Därför åker inte Victoria och Daniel kortege

Under lördagen fortsätter kalaset. Kungen och drottningen åker kortege genom Stockholm, för att sedan ta båten från Skeppsholmen och hela vägen tillbaka till det kungliga slottet.

Däremot blir det ingen häst och vagn för kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Till skillnad från Nationaldagen följer de i stället festligheterna från slottet.

– Det är för att det är kungen som monark som firas. Det är hans stora dag, även om kungafamiljen är ett team som jobbar varandra är det statschefen med gemål som har allt fokus de här dagarna, säger experten i SVT.

Drottning Silvia och kungen
Kungen och drottning Silvia åker kortege genom Stockholm.
Annons
Annons

Foto: TT

Annons