Kungens krav på Sofia respektive Madeleine

kungens krav på sofia gäller inte för madeleine

I en ny intervju, med Dagens Nyheter, klargjorde Sofia vad kungen förväntar av henne. Men nu visar det sig att samma krav inte verkar gälla prinsessan Madeleine.

Kungens beslut att krympa kungafamiljen har väckt frågetecken. När det kommer till barnbarnen är det förstås glasklart. Varken Carl Philips eller Madeleines barn ska kallas Kungliga Högheter eller ingå i det kungliga huset. Men tittar man på föräldrarnas framtida roller är det inte lika tydligt.

Enligt riksmarskalk Fredrik Wersäll ska syskonen till kronprinsessan få lite mindre centrala roller ”allteftersom tiden går”. Med andra ord kommer de att få lite mindre kungligt strålkastarljus att förhålla sig till. När Carl Philip och Sofia intervjuades i Dagens Nyheter kommenterade prinsparet den kungliga förändringen.

Carl Philip och Sofias roller skiljer sig från Madeleines

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss, sa Sofia då.

Samtidigt förtydligade prinsen att paret förstås kommer att “finnas där och stötta statschefen och blivande statschefen”.

De förklarar också att det finns officiella ceremonier som kungen förväntar sig att prinsparet är med på.

– Statsbesök och ceremoniella uppgifter, som riksdagens öppnande och Nobel. De sakerna har varit självklara. Det har varit väldigt tydligt att önskan är att vi ska vara med, säger Carl Philip i intervjun.

prinsessan sofia vid nobelfesten 2018

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid förra årets nobelfest.

De förväntningarna verkar kungen dock inte ha på prinsessan Madeleine. Hon och familjen flyttade ju till Florida förra året och missade 2018 års Nobelfest för att de ville “etablera sig och skapa ett fungerande vardagsliv i det nya landet”. Några krav på att närvara vid Nobelbanketten, från kungens sida, fanns inte.

Vilka familjemedlemmar som kommer att närvara vid årets fest i Blå Hallen har hovet inte gått ut med än.

– Det är som vanligt att vi inväntar svar från alla. I nuläget har jag ingen information om det, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt i en tidigare intervju.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: