Kungens krismöte med kronprinsessan Victoria

kronprinsessan victoria kungen

Kronprinsessan Victoria och pappa kungen har de senaste månaderna skött det kungliga arbetet på varsitt håll. Men nu träffas de för ett viktigt möte.

Världen befinner sig i en akut situation. Coronaviruset har både fått större, och allvarligare, konsekvenser än vad experterna först trodde. Och samtidigt som ett dödligt virus sprider sig bland länderna har en kris brutit ut i USA.

De senaste dagarna har det pågått kraftiga demonstrationer runt om i delstaterna, med anledning av det polisvåld som afroamerikanen George Floyd blev utsatt för under ett gripande i Minneapolis. Våldet resulterade i att Floyd miste livet.

Vill uppdatera sig om läget

Det politiska läget, runt om i världen, är pressat och den 10 juni har kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel bjudit in utrikesminister Ann Linde till ett videomöte. Hon ska med största sannolikhet uppdatera kungligheterna om det utrikespolitiska läget men Svensk Damtidning har sökt hovet, för fler detaljer, utan resultat.

Victoria är bekymrad över läget i världen. Nu ska hon och pappa kungen ha ett möte med utrikesminister Ann Linde.

De senaste månaderna har kungen och Victoria skött det kungliga arbetet på varsitt håll. Och så kommer det att förbli. Åtminstone under ett bra tag framöver. Kungaparet, som både är över 70 år, kommer att fortsätta sin sociala isolering fram tills dess att Folkhälsomyndigheten kommer med nya direktiv. De bor fortfarande kvar på Stenhammar slott men gör en kortare avstickare till Stockholm under nationaldagen, på lördag.

Victoria och Daniel håller, även dem, sig hemma. De allra viktigaste mötena genomför de hemifrån matsalen på Haga slott. De enda som egentligen är ute i samhället är Carl Philip och Sofia. Prinsen tjänstgör vid Försvarsmaktens högkvarter, sedan mitten av maj, medan prinsessan arbetar som extraresurs på privatsjukhuset Sophiahemmet.

Foto: TT